„Nepaisant G20 sprendimų, ne visos šalys, kurioms to reikia, gali turėti prieigą prie vakcinų nuo koronaviruso“, – vaizdo žinutėje, kuri buvo retransliuota per Rusijos valstybinę televiziją, sakė V. Putinas.

„Taip nutinka daugiausia dėl nesąžiningos konkurencijos, protekcionizmo ir dėl to, kad kai kurios valstybės, ypač priklausančios G20, nėra pasirengusios abipusiam vakcinų ir skiepijimo sertifikatų pripažinimui“, – pridūrė jis.

Akivaizdžiai turėdamas omenyje tai, kad Rusijos „Sputnik V“ nepavyko gauti užsienio reguliuotojų pritarimo, Putinas paragino G20 sveikatos ministrus „kuo greičiau“ aptarti abipusį vakcinų ir skiepijimo sertifikatų pripažinimą.

Anksčiau šį mėnesį Pietų Afrikos Respublika, nepaisant didžiulio vakcinų poreikio, atsisakė patvirtinti rusišką preparatą, teigdama, kad jis gali padidinti vyrų užsikrėtimo ŽIV riziką. „Sputnik V“ vakcinos taip pat nėra patvirtinusi nei Europos Sąjunga, nei Jungtinės Amerikos Valstijos.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kuris, kaip ir V. Putinas, nevyko į Romoje vykstantį viršūnių susitikimą, tačiau jame dalyvavo vaizdo ryšiu, panašiai ragino abipusį vakcinų pripažinimą, praneša Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Augantis susirgimų skaičius

Teigiama, kad Rusijos ir Kinijos lyderiai nevyko į Italiją dėl sugriežtintų koronaviruso apribojimų jų šalyse.

Rusijoje, kur vis daugėja naujų koronaviruso atvejų, nepaisant „Sputnik V“ prieinamumo, V. Putinas nurodė šalyje nuo šeštadienio paskelbti vieną mokamų atostogų savaitę, siekiant sustabdyti infekcijos plitimą.

Rusijos institucijos šeštadienį pranešė, kad per pastarąją parą buvo nustatytas 40 tūkst. 251 naujas COVID-19 atvejis – daugiausiai per vieną dieną nuo pandemijos pradžios. Liga taip pat pareikalavo 1160 žmonių gyvybių.

Iki šiol visą vakcinavimo kursą yra baigę tik apie 32 proc. Rusijos gyventojų.

Italijos premjeras Mario Draghi viršūnių susitikime sakė, kad tarptautinė bendruomenė yra „labai arti PSO tikslo iki 2021-ųjų pabaigos paskiepyti 40 procentų pasaulio gyventojų“.

„Dabar turime padaryti viską, ką galime, kad iki 2022 metų vidurio pasiektume 70 procentų“, – pridūrė jis.

Anot diskusijas sekančio šaltinio, „visi lyderiai“ sutiko įsipareigoti siekti M. Draghi užsibrėžto tikslo.

Italijos premjeras pabrėžė, kad nors 70 proc. žmonių turtingose šalyse jau yra paskiepyti, vargstančiose šalyse skiepą gavo vos 3 proc. žmonių. Politikas tai pavadino „moraliai nepriimtina“ situacija.

Į dvi dienas Romoje vykstančio G-20 lyderių susitikimo – pirmojo nuo pasaulinės koronaviruso pandemijos pradžios – darbotvarkę taip pat įtraukti klimato kaitos, pasaulio ekonomikos atsigavimo klausimai.

Prieš jų susitikimą penktadienį vyko G-20 finansų ir sveikatos ministrų diskusijos, kuriose jie taip pat nurodė, kad iki kitų metų vidurio reikia skubiai pasiekti 70 proc. pasaulinį skiepijimo tikslą.

Siekdami šio tikslo, jie įsipareigojo imtis veiksmų, kad padėtų padidinti vakcinų ir pagrindinių medicinos produktų pasiūlą, pašalinti tiekimo ir finansavimo apribojimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės