„Situacija Dagestano Respublikoje yra sudėtinga ir, žinoma, reikalauja papildomų ir skubių priemonių“, – sakė V. Putinas Maskvoje.

Jis sakė, kad neturtingas Šiaurės Kaukazo regionas, kuris Rusijoje užima penktą vietą pagal užregistruotų COVID-19 atvejų skaičių, turėtų gauti papildomos įrangos, vaistų ir testų.

„Noriu, kad jūs žinotumėte ir būtumėte užtikrinti: dabar visa Rusija bus su Dagestanu“, – teigė prezidentas, kreipdamasis į regiono gyventojus.

Kaip rodo pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys, Dagestane užfiksuota 3 460 užsikrėtimo COVID-19 atvejų ir tik 29 mirtys.

Tačiau vietos sveikatos ministras šeštadienį paskelbė, kad per 12,6 tūkst. žmonių yra nustatytas koronavirusas ir pneumonija.

Interviu vienam vietos tinklaraštininkui ministras Džamaludinas Gadžiibragimovas sakė, kad regione nuo pneumonijos mirė 657 žmonės.

Pasak jo, daugiau kaip 40 Dagestano medikų mirė nuo koronaviruso arba pneumonijos.

Pirmadienį su regiono sveikatos ministerija susisiekti nepavyko.

Rusijoje mirštamumas nuo koronaviruso yra daug mažesnis negu kitose pandemijos smarkiai paveiktose šalyse, bet kritikai reiškė abejones dėl pateikiamų skaičių ir kaltino tarnybas fiksuojant ne visas aukas, kad padėtis atrodytų esanti geresnė.

Be kita ko, kritikai sako, kad Rusijos valdžia daug viruso nulemtų mirties atvejų priskiria kitoms priežastims, pavyzdžiui, pneumonijai.

Kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija, sunkesniais COVID-19 atvejais pacientams gali išsivystyti pneumonija.

Rusijos sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad mažesnį mirties atvejų skaičių lemia tai, kad į statistiką įtraukiami tik mirties atvejai, kurie yra tiesiogiai susiję su COVID-19.

Daugelis Dagestano ir kitų regionų medicinos darbuotojų skundėsi dėl apsauginių priemonių stygiaus ir sako, kad Rusijoje miršta daugiau medikų nei kitur.