Antrą kartą per dvi dienas telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel kalbėjęsis V. Putinas „pasisakė už ryšių tarp ES valstybių ir Baltarusijos atkūrimą, siekiant išspręsti šią problemą“, sakoma Kremliaus pranešime.

Pasak Kremliaus, abu lyderiai aptarė padėtį Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje, kur šimtai migrantų yra įstrigę šaltomis oro sąlygomis. Abu lyderiai sutarė, kad „svarbu greitai išspręsti“ šią krizę „laikantis tarptautinių humanitarinių standartų“.

Tuo metu A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas nurodė, kad kanclerė pareiškė V. Putinui, jog Baltarusijos valdžia naudojasi migrantais kaip „hibridiniu ginklu“, nukreiptu prieš Europos Sąjungą.

„Kalbėdamiesi telefonu kanclerė ir Rusijos prezidentas apsikeitė nuomonėmis apie esamą padėtį prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. Kanclerė pabrėžė, kad [ši padėtis] sukurta Baltarusijos režimo, kuris naudojasi bejėgiais žmonėmis per hibridinę ataką prieš Europos Sąjungą“, – pabrėžė S. Seibertas.

Trečiadienį A. Merkel paskambino V. Putinui ir paprašė jo „pasinaudoti savo įtaka“ Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, kad krizė baigtųsi.

Europos šalys kol kas atsisako derėtis su Minsku, nors auga susirūpinimas dėl migrantų, daugiausia kurdų iš Vidurinių Rytų, sunkios padėties.

Vakarai teigia, kad Baltarusijos autoritarinis lyderis vilioja migrantus į savo šalį, o tada siunčia juos per sieną į Europos Sąjungą, taip keršydamas už bloko sankcijas. ES ėmėsi virtinės baudžiamųjų priemonių Minsko atžvilgiu dėl represijų prieš baltarusių opoziciją.

Ateinančią savaitę Briuselis turėtų apsispręsti dėl naujų bausmių Baltarusijos režimui dėl neteisėto žmonių gabenimo.

Remiantis Kremliaus pareiškimu, V. Putinas ir A. Merkel aptarė ir konfliktą kaimyninėje Ukrainoje.

V. Putinas taip pat atkreipė dėmesį į „destabilizuojantį ir pavojingą JAV ginkluotųjų pajėgų bei kelių kitų NATO šalių provokacinių veiksmų Juodojoje jūroje pobūdį“, sakoma pareiškime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)