„Ką reiškia vertinti? Tai absoliuti Porošenkos vykdytos politikos nesėkmė“, – pareiškė Rusijos lyderis, komentuodamas dabartinio Ukrainos vadovo pralaimėjimą prezidento rinkimuose.

„Esu tikras, kad naujoji valdžia tiesiog negali to nesuprasti“, – per spaudos konferenciją Vladivostoke sakė Rusijos prezidentas.

Jis akcentavo, kad Rusija esą pasirengusi atkurti santykius su Ukraina, tačiau šis procesas neįmanomas, jei to nori tik viena pusė.

„Norime ir esame pasirengę visiškai atkurti santykius su Ukraina. Bet negalime to padaryti vienašališkai“, – sakė Rusijos vadovas bendraudamas su žurnalistais po savo derybų su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

P. Porošenka prezidentaudamas laikėsi griežtos politikos Rusijos atžvilgiu. Be to, 2014-aisiais, kai jis buvo išrinktas, prasidėjo iki šiol besitęsiantis konfliktas Rytų Ukrainoje tarp Kijevo pajėgų ir Maskvos remiamų prorusiškų separatistų.

Prieš šių metų rinkimus P. Porošenka skelbėsi esąs vienintelis kandidatas, galintis pasipriešinti V. Putinui.

Trečiadienį V. Putinas pasirašė įsaką, kuris analitikų vertinimu laikomas provokacija V. Zelenskiui.

Šis įsakas leis Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę. Tokią teisę turės tam tikrų Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių rajonų nuolatiniai gyventojai.

Separatistinių regionų gyventojai galės gauti rusišką pasą per tris mėnesius nuo paraiškos pateikimo.

Įsake tvirtinama, kad V. Putinas priėmė tokį sprendimą „siekdamas apginti žmogaus ir piliečių teises ir laisves“ remdamasis tarptautine teise ir Rusijos įstatymais.

Šį Rusijos sprendimą jau pasmerkė išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bei kadenciją baigiantis šalies vadovas Petro Porošenka.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas savo ruožtu paragino šalies rytuose gyvenančius žmones neimti rusiškų pasų, o parlamento vicepirmininkė Iryna Heraščenko pareiškė, kad Rusijos prezidentas „visuomet pasinaudoja neužtikrintumo akimirkomis ir pereinamaisiais laikotarpiais, kad įsmeigtų dar vieną peilį į Ukrainos nugarą“.

DELFI primena, kad suskaičiavus visus Ukrainos prezidento rinkimų balsus antradienį paaiškėjo, kad nugalėtoju tapo Volodymyras Zelenskis, už kurį balsavo 73,22 proc. ukrainiečių.

Jo varžovas, dabartinis Ukrainos lyderis Petro Porošenka, sulaukė 24,45 proc. rinkėjų palaikymo, paskelbė Centrinė rinkimų komisija.

Rinkėjų aktyvumas per balandžio 21-ąją vykusį balsavimą buvo 61,37 procento.

Negaliojančiais pripažinti 2,31 proc. balsalapių.