„Jei niekam nesinori pratęsti naujosios START sutarties, tai ir nepratęsime. Šimtąkart sakėme, kad esame pasirengę (deryboms), bet su mumis juk niekas nesidera. Nėra jokio oficialaus derybų proceso“, – tvirtino V. Putinas.

„O 2021 metais viskas baigsis“, – pridūrė jis.

Šį sutartį 2010 metais Prahoje pasirašė tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama ir tuometinis Rusijos lyderis Dmitrijus Medvedevas.

Šio pakto – kuriuo buvo nustatytas gerokai mažesnis nei Šaltojo karo laikotarpiu leistinas branduolinių galvučių skaičius – galiojimas turėtų baigtis po dvejų metų.

Kartu su kitu paktu, vadinamąja Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartimi, naujoji START sutartis laikoma pasaulio galybių ginklų kontrolės kertiniu akmeniu.

Vašingtonas ir Maskva anksčiau šiemet pasitraukė iš INF susitarimo, prieš tai apsikeitę kaltinimais.

V. Putino teigimu, pasibaigus naujosios START sutarties galiojimui potencialios pasekmės būtų labai rimtos ir net galėtų išprovokuoti naujas ginklavimosi branduoliniais ginklais varžybas.

„Nebus jokių priemonių, ribojančių ginklavimosi varžybas, pavyzdžiui, iš kosmoso valdomų ginklų dislokavimą“, – pareiškė jis.

„Tai reiškia, kad branduoliniai ginklai visuomet kabės virš visų mūsų galvų“, – pridūrė Kremliaus šeimininkas.

Tuo pat metu, pridūrė V. Putinas, Rusija nebijotų pasitraukti iš START sutarties, nes šalyje esą vystomi naujosios kartos ginklai, kurie ilguoju laikotarpiu „užtikrins Rusijos saugumą“.

„Kalbant apie hiperginklus, mes aplenkėme savo konkurentus“, – tvirtino V. Putinas.

Vasarį Vašingtonas pasitraukė iš 1987 metais pasirašytos INF sutarties, teigdamas, kad Maskva pažeidė jos sąlygas. Rusija neužilgo pasekė JAV pavyzdžiu.

Pareiškė norįs pasirašyti su Japonija taikos susitarimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad siekia sudaryti su Japonija taikos susitarimą.

„Žinau, kad (Japonijos) premjeras (Shinzo) Abe tikrai nori ir siekia, kad būtų pasirašytas taikos susitarimas. Aš to taip pat noriu“, – pareiškė V. Putinas per susitikimą su tarptautinių naujienų agentūrų vadovais.

Pasak jo, Rusija irgi ilgai derėjosi su Kinija dėl sienų perbraižymo, bet šis faktas nesutrukdė abiem šalims užmegzti tvirtus santykius.

„Mums reikia siekti sudaryti tokias pačias sąlygas su Japonija“, – pabrėžė prezidentas.