Taip pareiškė Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas, praneša RBC.

„Taip, Rusija smogia Ukrainos energetikos infrastruktūrai. Bet kas pradėjo? Kas smogė Krymo tiltui? Kas susprogdino elektros linijas iš Kursko atominės elektrinės, kas netiekia vandens į Donecką?“ – aiškino V. Putinas.

Jis taip pat skundėsi dėl pasaulinės bendruomenės reakcijos, smerkiančios rusų terorą, vykdomą taikiuose Ukrainos miestuose.

„Vakarai nepastebi Ukrainos veiksmų prieš Rusiją, tačiau Maskvos atsakomieji veiksmai sukelia informacinio triukšmo bangą. Vos tik pasijudiname, kažką padarome, ir kyla didžiausias triukšmas bei šurmulys. Tai mums nesutrukdys įgyvendinti kovinių tikslų“, – pridūrė V. Putinas.

Sprogimai ant Krymo tilto nugriaudėjo spalio 8 d., jau po dviejų dienų, spalio 10-ąją, rusų pajėgos masiškai raketomis apšaudė visą Ukrainos teritoriją, įskaitant infrastruktūros objektus.

Per pastarąsias Rusijos kariuomenės atakas į Ukrainos elektros tinklus paleista daugiau kaip 1 tūkst. raketų.

Tai pareiškė valstybinės elektros tinklų operatorės „Ukrenergo“ vadovas Volodymyras Kudryckis, kurį cituoja „The Guardian“.

Pasak jo, per jau aštuonias smūgių kritinei infrastruktūrai bangas pridaryta rimtos žalos, dėl kurios didžiojoje šalies dalyje kilo smarkūs energijos tiekimo sutrikimai.

„Per šias atakas suduotas didžiausias žmonijos kada nors regėtas smūgis elektros tinklams. Į elektros pastotes ir linijas paleista daugiau kaip 1 000 sviedinių ir raketų“, – kalbėjo V. Kudryckis.

Nors, pasak tinklų operatorės vadovo, Ukrainoje šiuo metu fiksuojamas didelis elektros deficitas, „sistema vis dar veikia“ ir nėra visiškai išjungta.

Šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį paskelbtame vakariniame vaizdo kreipimesi teigė, kad Ukraina kasdien didina elektros tiekimo apimtis, tačiau trikdžių išlieka sostinėje Kyjive ir dar keliuose kituose regionuose.

„Turime nepamiršti... kad nebeįmanoma 100 proc. atkurti energijos sistemos, kad ši būtų tokia pati, kokia buvo prieš Rusijos pradėtą energetinį terorą“, – pažymėjo prezidentas.

Rusija visaip mėgina trukdyti Ukrainai gauti energetikos įrangos iš kitų šalių, šiuo tikslu Maskva ieško Vakaruose prorusiškų politikų ir lobistų.

Tai ketvirtadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Ukrainos energetikos ministro pavaduotoju Jaroslavu Demčenkovu.

„Karas vyksta ne tik mūšio lauke. Rusija įvairiais būdais mėgina silpninti sankcijas, daryti poveikį Europos visuomenei ir politikams“, - sakė J. Demčenkovas.

Jis pabrėžė, kad žiemą Putinas turi svarbiausią kozirį – „generolą šaltį“.

„Jis labai nori išnaudoti šią aplinkybę. Dabar Vakarų šalyse Ukraina laikoma favorite, bet ten vis dar galima rasti prorusiškai nusiteikusių politikų. Kiekvienoje šalyje, kuri daugelį metų gaudavo labai didelius pinigus iš prekybos su Rusija, yra jos lobistų“, - sakė viceministras.

Anot pareigūno, kai tik priešas sužino, kad Ukraina prašo pagalbos, jis iškart griebiasi savo įtakos svertų.

„Kaip tik todėl mums tenka kariauti dviem frontais: vienas – Ukrainoje mūšio lauke, o kitas – Europoje, kur mes giname Ukrainos poziciją ir skatiname sankcijas prieš Rusiją“, - apibendrino J. Demčenkovas.

Portalas primena, kad Rusija jau beveik du mėnesius intensyviai apšaudo raketomis Ukrainos energetikos sistemą. Per šį laiką šalies energetikos objektus atakavo daugiau kaip 300 raketų ir dronų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)