Anot V. Putino, jeigu susitiktų su V. Zelenskiu, jiedu turėtų aptarti, kaip užbaigti Kijevo konfliktą su Maskvos remiamais separatistais šalies pietryčiuose.

Rusijos vadovas kalbėjosi su žurnalistais Pekine, kur dalyvauja forume, skirtame „Juostos ir kelio“ infrastruktūros plėtojimo iniciatyvai.

„Jeigu kada nors susitiksime, prasidės kažkokios derybos, o to aš neatmetu, tuomet pirmiausia turėsime kalbėti apie tai, kaip užbaigti konfliktą Ukrainos pietryčiuose," sakė jis per spaudos konferenciją.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų liaudies sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalinta Kremliaus remta vadovybė.

Po sukilimo Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui parėmė Rytų Ukrainos separatistus. Karas jau liktas jau pareikalavo 13 tūkst. žmonių gyvybių.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad Maskva, šią savaitę priėmusi sprendimą lengviau išduoti rusiškus pasus separatistų kontroliuojamose Rytų Ukrainos srityse, galvoja apie galimybę suteikti Rusijos pilietybę supaprastinta tvarka visos Ukrainos gyventojams.

„Mes apskritai galvojame apie pilietybės suteikimą supaprastinta tvarka visiems Ukrainos piliečiams, ne tik Luhansko ir Donecko respublikų gyventojams," – žurnalistams Pekine sakė jis.

Toks pareiškimas rodo, kad Rusija galbūt siekia primesti savo hegemoniją Ukrainai. Kijevas laiko V. Putino pasirašytą įsaką dėl supaprastintos pasų išdavimo tvarkos Donbaso gyventojams kišimusi į jos vidaus reikalus ir taikos procesą.