Anot V. Putino, tai, kas nutiko – Ukrainos valdžios surengta provokacija, esą ją netgi sugalvojo pats šalies prezidentas Petro Porošenka prieš artėjančius prezidento rinkimus.

Porošenka dėl apgailėtinai mažo reitingo privalėjo kaip nors įgyti pranašumą prieš konkurentus iš opozicijos“, – samprotauja V. Putinas.

„Incidente Juodojoje jūroje galima įžvelgti iš anksto apgalvotos provokacijos ženklų, tai buvo pretekstas Ukrainoje įvesti karinę padėtį. Net ir prie Rusijos prijungus Krymą bei dėl konflikto Donbase tokios padėties niekas net nesvarstė, o dabar – dėl kažkokio menko incidento“, – teigia V. Putinas. Komentuodamas Rusijos pakrančių apsaugos veiksmus sąsiauryje, V. Putinas patikino, esą jie tiesiog dirbo savo darbą – „gynė sienas“.

„Jie atliko savo karinę pareigą. Jie vykdė savo teisėtas funkcijas, gynė Rusijos sienas“, – kalbėjo V. Putinas investuotojų forume Maskvoje.

„Karo laivai įsiveržė į Rusijos teritorinius vandenis ir neatsakė (sienų apsaugai)... Ką jie turėjo daryt?“, – klausė jis.

„Jie darytų tą patį jūsų šalyje, tai visiškai akivaizdu“, – pridūrė jis, atsakydamas į užsienio investuotojo klausimą.

Lapkričio 25 dieną Kerčės sąsiaurio rajone Rusijos karinės jūrų pajėgos atidengė ugnį, taranavo ir užėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus, kurie paskui buvo nutempti į Krymo uostą. Neva, į Rusijos pakrančių apsaugos perspėjimus ukrainiečiai nereagavo. Kijevas skelbia, kad incidentas gali išprovokuoti didelio masto karinius veiksmus. Dalyje Ukrainos regionų įvesta karinė padėtis.

JAV pasiuntinys: Rusijos ataka Kerčės sąsiauryje prieš Ukrainą nėra pateisinama

JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris trečiadienį pareiškė, kad Vašingtonas neturi jokių priežasčių abejoti Kijevo informacija, kad jo karinių jūrų pajėgų laivai veikė pagal tarptautines jūrų laivybos taisykles, kai buvo apšaudyti ir perimti Rusijos pakrančių sargybos.

K. Volkeri žurnalistams Berlyne sakė, kad Ukrainos laivai jau buvo pasukę plaukti atgal į Odesą, „kai Rusijos laivai juos pradėjo persekioti ir užpuolė“.
Jis pridūrė, kad „jėgos panaudojimui per šį scenarijų nėra jokio suvokiamo pateisinimo, kokį galėtume įsivaizduoti“.

Ukrainos tarnybos paskelbė, anot jų, tikslias koordinates, kur buvo apšaudyti jos laivai. Šie duomenys rodo, kad laivai buvo tarptautiniuose vandenyse.

K. Volkeris sakė neturįs nepriklausomo JAV įvertinimo, bet pridūrė, kad „Ukrainos pateikti duomenys yra gana aiškūs“.

Pasirašė karo padėties įstatymą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį pasirašė įstatymą, kuriuo dalyje šalies įvedama karo padėtis, Rusijos ir Ukrainos karinių laivų savaitgalio konfrontacijai Kerčės sąsiauryje išprovokavus didžiausią pastaraisiais metais šių kaimynių santykių krizę.

„Prezidentas Porošenka pasirašė įstatymą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė atstovas Sviatoslavas Ceholka.

Ukrainos parlamentas pirmadienį pritarė prezidento siūlymui ir nubalsavo už karo padėties įvedimą šalies pasienio regionuose 30-čiai dienų.

Tačiau buvo tam tikro neaiškumo dėl to, kada tiksliai įsigaliojo karo padėtis. Kai kurie pareigūnai sakė, kad ji prasidėjo jau pirmadienį. Prezidento atstovas kol kas nekomentavo.

Įvesti karo padėtį P. Porošenka paragino po to, kai Rusijos pakrančių apsaugos laivai sekmadienį apšaudė tris ukrainiečių karinio laivyno laivus. Buvo sužeisti šeši ukrainiečių jūreiviai ir galiausiai Rusija užėmė ukrainiečių laivus su jų įgulomis. Tai buvo pirma atvira karinė konfrontacija tarp Rusijos ir Ukrainos po Krymo aneksijos 2014 metais.

Antradienį P. Porošenka perspėjo, kad Ukrainai iškilo „visapusiško karo“ su Rusija pavojus, ir sakė, kad ukrainiečių ginkluotosioms pajėgoms paskelbta visiška kovinė parengtis.

Premjeras Volodymyras Hroismanas trečiadienį parlamentui sakė: „Privalome būti visada pasirengę atremti savo priešo, kuris dar neseniai buvo mūsų kaimynas, agresiją.“

Karo padėtis įvesta 10-yje regionų, esančių prie Rusijos, Maskvos remiamų Rytų Ukrainos separatistų teritorijų, taip pat prie Azovo bei Juodosios jūrų.

Karo padėties perspektyva jau privertė iš Poltavos į Kijevą perkelti ketvirtadienio futbolo rungtynes tarp anglų „Arsenal“ ir ukrainiečių „FC Vorskla“, nors Poltava nėra karo padėties teritorijoje.

Ukrainos pareigūnai sakė, kad karo padėtis, kai galima mobilizuoti piliečius, kontroliuoti žiniasklaidą ir varžyti viešas demonstracijas, iš esmės yra prevencinė priemonė.

P. Porošenka antradienį interviu televizijai sakė, jog „karo padėties tikslas yra parodyti, kad priešas labai brangiai sumokės, jei nuspręs mus pulti, ir tai bus kaip šaltas dušas, sustabdysiantis bepročius, planuojančius atakuoti Ukrainą“.

Ukrainos gynybos ministerija trečiadienį po pietų rengia spaudos konferenciją, kurioje paaiškins, kaip karo padėtis bus taikoma ginkluotosioms pajėgoms.