V. Putinas pareiškė neteikiantis didelės reikšmės drono išpuoliui prieš Kremlių.

Propagandininkas Andrejus Kolesnikovas, dalyvavęs susitikime su V. Putinu, papasakojo, kad, Rusijos lyderio teigimu, tas bepilotis – nieko reikšmingo.

Vis dėlto šie žodžiai kardinaliai prieštarauja precedento neturinčioms apsaugos priemonėms, kurių imtasi gegužės 9 d. Raudonojoje aikštėje. Pvz., nuo metro iki tribūnų buvo keturi patikros punktai. Iš vieno žurnalisto atėmė elektroninių cigarečių laikiklį, iš kito – kietą plastikinę čiulpiamų saldainių dėžutę.

V. Putinas pareiškė, kad dronas (laikraštyje rašyta tik apie vieną bepilotį, nors skelbta, kad Kremlių atakavo du) buvo savadarbis.

Pasak jo, bepilotį „pagamino iš vielos, šiuolaikinių medžiagų ir įdėjo sprogmenį su 400 g trotilo“.

V. Putino teigimu, tokie dronai jau matyti – jie skraidinti prieš rusų aviacijos bazę Chmeime Sirijoje.

Praėjusį trečiadienį Kremlius pranešė numušęs du Ukrainos paleistus bepiločius orlaivius ir apkaltino Kyjivą mėginimu nužudyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Du nepilotuojami orlaiviai buvo nukreipti į Kremlių (...) prietaisai buvo sunaikinti“, – sakoma Kremliaus pranešime, operacija vadinama „planuotu teroro aktu ir mėginimu pasikėsinti į Rusijos Federacijos prezidento gyvybę.“

Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) mano, kad Rusija greičiausiai surengė ataką prieš Kremlių, kad sudarytų sąlygas platesnei visuomenės mobilizacijai. Be to, pasak ekspertų, tai galėjo tapti pretekstu atšaukti gegužės 9-osios paradus kai kuriuose Rusijos miestuose.

Vašingtonas paneigė Rusijos mestus kaltinimus, kad Jungtinės Valstijos yra susijusios su dronų ataka prieš Kremlių. Ukraina savo ruožtu taip pat griežtai neigia atsakomybę dėl šio incidento.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis perspėjo Maskvą nepasinaudoti tariama bepiločių orlaivių ataka, jos teigimu, nukreipta į Kremlių, siekiant išplėsti karo veiksmus Ukrainoje.

J. Borrellis sakė: „Klausiau prezidento Zelenskio; prezidentas Zelenskis aiškiai pasakė, kad Ukraina nesusijusi su išpuoliais, jie gina savo šalį, tačiau kovoja savo žemėje, Rusijos žemės nepuola.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)