Pokalbis įvyko Vakarams vis labiau kritikuojant abi šias šalis, kelios dienos po Didžiojo septyneto (G-7) valstybių užsienio reikalų ministrų pasitarimo dėl Maskvos žvanginimo ginklais prie Ukrainos ir Pekino represijų Honkonge bei Sindziange.

JAV prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę per pokalbį vaizdo ryšiu įspėjo V. Putiną nerengti invazijos į Ukrainą.

„Tikiuosi, kad ateinančių metų vasarį pagaliau galėsime asmeniškai susitikti Pekine. Kaip tarėmės, surengsime derybas. Vėliau sudalyvausime žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje“, – sakė V. Putinas per trečiadienio pokalbį su Xi Jinpingu.

Kinijos lyderį V. Putinas pavadino savo „brangiu draugu“.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Kanada ir Australija nesiųs į Pekino olimpiadą politinių atstovų, protestuodamos prieš Kinijos elgesį su uigūrais ir kitomis daugiausia musulmoniškomis mažumomis Sindziango regione.

Pekinas ir Maskva pasmerkė šį diplomatinį boikotą. V. Putinas trečiadienį sakė, kad jis ir Xi Jinpingas nepritaria „bet kokiems bandymams politizuoti sportą ir olimpinį judėjimą“. Rusija ne kartą tuo kaltino Vakarus.

Rusijos valstybė, kaip buvo nustatyta, per 2014 metų žiemos olimpiadą Sočyje rėmė dopingo programą, todėl jai buvo uždrausta varžytis tarptautinėse varžybose. Rusijos atletams leidžiama varžytis kaip neutraliems sportininkams be Rusijos vėliavos ir himno, jei jie gali įrodyti, kad niekada nevartojo dopingo.

Rusijos pareigūnams, tarp jų V. Putinui, draudžiama dalyvauti tarptautinėse varžybose, nebent juos pakviestų šalies šeimininkės vadovas. Xi Jinpingas yra pakvietęs V. Putiną dalyvauti.

Pastaraisiais metais prastėjant Kinijos ir Rusijos santykiams su Vakarais, abi šios šalys stengiasi demonstruoti vieningesnę poziciją.

Trečiadienį V. Putinas pasakė Xi Jinpingui, kad jų šalys „sukūrė naują bendradarbiavimo modelį“, apimantį „pasiryžimą paversti bendrą sieną amžinos taikos ir geros kaimynystės juosta“.

„Laikau šiuos santykius tikru valstybių bendradarbiavimo XXI amžiuje pavyzdžiu“, – sakė Rusijos lyderis.

JAV ir jų sąjungininkės jau kelios savaitės kaltina Rusiją planuojant invaziją į kaimyninę Ukrainą ir įspėja dėl plataus masto koordinuotų sankcijų, jei V. Putinas surengtų puolimą. Rusija kaltinimus atmeta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)