„Mes užčiaupsime dvokiančią burną kai kuriems veikėjams iš užsienio, siekiantiems skubių politinių tikslų, mes tą burną užkimšime teisinga esmine informacija“, – pareiškė V. Putinas.

Jis išreiškė dėkingumą Izraelio valdžiai ir visiems paminklo Leningrado blokados aukos idėjos iniciatoriams ir patikslino, kad jau labai greitai vyks į Izraelį, kur paminklas ir bus atidengtas, rašo svoboda.org.

Rusijos užsienio politikos ministro pareigas einantis Sergejus Lavrovas per spaudos konferenciją sausio 17 dieną Maskvoje, skirtą apžvelgti diplomatinei 2019 metų veiklai, daugiausia dėmesio skyrė santykių su Lenkija problemoms.

Anot Rusijos diplomatijos vadovo, Varšuva bando įtikinti Vakarų valstybes, kad per Pasaulinį Holokausto aukų atminties forumą, sausio 23 dieną vyksiantį Jeruzalėje, jos palaikytų Lenkijos poziciją.

Kaip teigia S. Lavrovas, „bandymai apšmeižti mūsų valstybę Antrojo pasaulinio karo išvadų ir Antrojo pasaulinio karo priežasčių klausimu bei bandymai tuo melu pasinaudoti kaip priemone šiandien sumenkinti ir susilpninti Rusiją tarptautinėje arenoje, tęsis ir toliau“.

Tuo metu Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Jakubas Morawiecki sakė, kad Lenkija ir toliau garsiai priešinsis istorijos klastojimui bei gins savo gerą vardą tarptautinėje arenoje.

„Mes neleisime falsifikuoti mūsų istorijos, neleisime teršti gero Lenkijos vardo, mes jį ginsime“, – žadėjo Lenkijos ministras pirmininkas.

Lenkijos ministras pirmininkas sausio 18 dieną dėl pastarųjų Rusijos prezidento V. Putino ir kitų šalies politikų pareiškimų pabrėžė, kad Rusijos valdžia, prisidengdama savo įtakingiausiais atstovais, bando perrašinėti Lenkijos istoriją. M. Morawiecki savaitgalį susitiko su Lenkijos Bygoščiaus gyventojais, padėjo gėlių prie paminklo Leonui Barcičevskiui – paskutiniam ikikariniam miesto merui, nužudytam vokiečių 1939 metų lapkričio 11 dieną.

Po Rusijos išpuolių Lenkijos prezidentas atsisakė dalyvauti šią savaitę Jeruzalėje vyksiančiame Aušvico stovyklos išlaisvinimo 75 metinių minėjime, kur turėtų dalyvauti V. Putinas.

Be to, Lenkija nepakvietė V. Putino į sausio 27 dieną rengiamą metinių minėjimą.