„Izraelio kariuomenės pateikiama informacija... prieštarauja Rusijos gynybos ministerijos išvadoms“, - Kremliaus išplatintame pranešime sakoma apie Rusijos prezidento ir Izraelio vyriausybės vadovo skambutį. Pranešime priduriama, kad Rusijos orlaivis Sirijos oro gynybos sistemos taikiniu tapo dėl Izraelio lakūnų veiksmų.

„Rusijos vertinimu, Izraelio oro pajėgų veiksmai buvo pagrindinė tragedijos priežastis“, - teigiama pranešime.

Maskvos teigimu, per pokalbį su V. Putinu B. Netanyahu dar kartą pareiškė užuojautą dėl 15 per nelaimę žuvusių Rusijos kariškių.

Anksčiau pirmadienį Maskva paskelbė, kad Sirijoje imsis naujų saugumo priemonių, padėsiančių užtikrinti ten dislokuotų Rusijos pajėgų saugumą. Tarp šių priemonių - oro gynybos sistemos S-300 pristatymas Sirijos kariuomenei bei apylinkėse skraidančių karo lėktuvų radarų slopinimas.

V. Putinas informavo B. Netanyahu, kad tokių priemonių ketinama imtis siekiant užkardyti bet kokias grėsmes Rusijos pajėgoms.

Praėjusią savaitę V. Putinas apie šį incidentą kalbėjo nuosaikesniu tonu. Tuomet jis teigė, kad Rusijos orlaivio numušimas buvo „tragiškai susiklosčiusių aplinkybių“ rezultatas.

Praėjusį pirmadienį Sirijos oro gynybos sistema per klaidą numušė Rusijos karinį lėktuvą. 15 Rusijos kariškių gyvybių pareikalavęs incidentas įvyko po Izraelio pajėgų oro reidų Sirijoje.

Netanyahu perspėja Putiną

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį perspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną neperduoti Sirijai modernios raketinės gynybos sistemos, po to, kai praėjusią savaitę šioje šalyje buvo numuštas vienas rusų lėktuvas.

„Ministras pirmininkas Netanyahu pasakė, kad perdavus modernias ginkluotės sistemas į neatsakingas rankas, regione išaugs pavojus, ir pridūrė, kad Izraelis ir toliau gins savo saugumą bei interesus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ po lyderių pokalbio telefonu parašė B. Netanyahu atstovas Ofiras Gendelmanas.

Rusija anksčiau pirmadienį paskelbė, kad perduos Sirijos vyriausybei modernesnių raketinės gynybos sistemų S-300. Šis sprendimas buvo priimtas po praeitą savaitę įvykusio incidento, kai Sirijos oro erdvės gynybai reaguojant į izraeliečių antskrydį raketos numušė Rusijos karinį lėktuvą.

Rusija dėl žvalgymo lėktuvo „Il-20“ numušimo kaltino Izraelį ir sakė, kad rusų lėktuvas Sirijos ugnies linijoje atsidūrė dėl izraeliečių naikintuvų veiksmų.