Tai pareiškė politikos ir karybos apžvalgininkas Aleksandras Kovalenko. Jo nuomone, Rusijos diktatorius gali nesustoti ties „branduolinės dovanos“ perdavimu Baltarusijos vadovui Aleksandrui Lukašenkai ir apginkluoti Iraną, Siriją, taip pat Venesuelą.

„Visa inertiškos tarptautinės bendruomenės esmė ta, kad Rusija imasi dalyti branduolinius ginklus šalims, kurios jų neturėjo! Dabar šis procesas vyksta su Baltarusija, o rytoj? Iranu? Sirija? Venesuela? Ar tai skamba pernelyg nerealistiškai? Taip pat nerealiai, kaip su RB?“ – rašo Kovalenko.

Jo manymu, labai greitai V. Putinas ir A. Lukašenka įgyvendins bendrus planus atkurti šių ginklų dislokavimo ir priežiūros infrastruktūrą Baltarusijoje – tai tik laiko klausimas.

Todėl tarptautinė bendruomenė turi atkreipti dėmesį į šį klausimą jau dabar: „Priešingu atveju Rusijos Federacija gali pradėti veisti branduolines metastazes visame pasaulyje“, – pažymi Kovalenko.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį per valstybinę televiziją pareiškė, kad dislokuos taktinius branduolinius ginklus kaimyninėje Baltarusijoje.

V. Putinas ne kartą išsakė menkai pridengtus grasinimus, kad gali panaudoti branduolinius ginklus Ukrainoje, taip atgaivindamas Šaltojo karo laikų baimes.

Jis taip pat sakė, kad panaudotų nusodrinto urano amuniciją, jei Kyjivas gautų tokios amunicijos iš Vakarų, po to, kai Jungtinė Karalystė pasisiūlė ją tiekti Ukrainai.

„Čia nėra nieko neįprasto: Jungtinės Valstijos tai daro jau dešimtmečius. Jos jau seniai dislokavo savo taktinius branduolinius ginklus sąjungininkių teritorijoje“, – sakė V. Putinas.

V. Putinas sakė kalbėjęs su Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka ir pasakė, kad „mes sutarėme, jog darysime tą patį“.

Į klausimą, kaip Maskva reaguotų, jei Vakarai tiektų Ukrainai nusodrinto urano sviedinius, po to, kai JK pasiūlė Kyjivui tiekti šią amuniciją, V. Putinas teigė, kad Rusija turi didelį kiekį tokios ginkluotės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)