V. Putinas jau kelias savaites kaltina JAV ir NATO įtampos prie Rusijos sienų kurstymu, tačiau tai yra pirmieji jo komentarai, kuriuose užsimenama apie galimą konflikto eskalaciją.

„Jei mūsų Vakarų kolegos toliau laikysis akivaizdžiai agresyvios pozicijos, imsimės atitinkamų atsakomųjų karinių-techninių priemonių“, – jis pareiškė per Gynybos ministerijos posėdį.

Rusija „griežtai reaguos į nedraugiškus veiksmus“, nurodė V. Putinas ir pridūrė norįs „pabrėžti, kad mes tam turime visas teises“.

Jungtinės Valstijos dar nuo lapkričio vidurio skambina pavojaus varpais, kad Maskva galimai planuoja įsiveržimą į Ukrainą, ir yra perspėjusios V. Putiną dėl precedento neturinčių sankcijų.

Vakarų šalių vyriausybės kaltina Rusiją prie Ukrainos sienų sutelkus milžiniškas karines pajėgas.

Rusija neigia planuojanti įsiveržimą ir yra pareiškusi norinti JAV ir NATO saugumo garantijų. Praėjusią savaitę Maskva pristatė reikalavimus, kad NATO nepriimtų naujų narių ir buvusiose sovietinėse šalyse nekurtų karinių bazių.

Tačiau V. Putinas antradienį perspėjo, kad nepasitikės JAV saugumo garantijomis.

„Mums reikia ilgalaikių, teisiškai įpareigojančių garantijų“, – pareiškė jis.

Vakarų „manipuliacijos, kurias bandoma pridengti tarptautinės teisės normomis“, jau įgriso iki gyvo kaulo, pareiškė V. Putinas.

Anot jo, Vakarų šalys, „pridengdamos įvairiomis priežastimis, įskaitant ir norą užsitikrinti savą saugumą“, veikia „už tūkstančių kilometrų“ nuo savo teritorijos.


„Ir kai jiems pradeda trukdyti tarptautinė teisė ir Jungtinių Tautų įstatai, paskelbia visa tai atgyvena, nenaudingais dalykais. Tik jeigu atitinka jų interesus, ir vėl grįžta prie tarptautinės teisės normų, jomis remiasi, tinka ir Jungtinių Tautų įstatai, ir tarptautinė humanitarinė teisė. Tos jų manipuliacijos jau įgriso iki gyvo kaulo“, – pareiškė V. Putinas.

Anot V. Putino, iš Jungtinių Valstijų turi būti juridiniai įsipareigojimai, o ne abstraktūs susitarimai dėl saugumo garantijų.

Be to, kaip teigia Rusijos prezidentas, nevalia pasitikėti net ir ilgalaikiais teisiniais susitarimais su Jungtinėmis Valstijomis, nes Vašingtonas esą moka lengvai iš jų išsisukti.

„Tuo negalima pasitikėti, jokiomis teisinėmis garantijomis, nes Jungtinės Valstijos moka labai lengvai nuo visų tarptautinių susitarimų, jeigu jie joms tampa nebeįdomūs ir nebeaktualūs, išsisukti“, – sako V. Putinas.

Anot V. Putino, įvykiai Jugoslavijoje, Irake ir Sirijoje parodė, kad JAV „daro viską, ką panorėjusios“, bet Ukrainos atveju Rusijai „tiesiog nėra kur trauktis“.

„Daro, ką panorėję. Bet tai, ką jie dabar daro ar bando ir planuoja daryti Ukrainos teritorijoje – tai juk ne už tūkstančio kilometrų nuo mūsų valstybės sienos, tai [daroma] prie mūsų namų slenksčio. Jie turi suprasti, kad mums tiesiog daugiau nėra kur trauktis“, – kalbėjo V. Putinas per Gynybos ministerijos posėdį.

Pirmadienį JAV Nacionalinio saugumo taryba informavo, kad Vašingtonas pasiruošęs palaikyti ryšius su NATO vaidmenį apriboti reikalaujančia Rusija, tačiau tik jei Maskva sutiks aptarti ir temas, keliančias susirūpinimą Jungtinėms Valstijoms.

Pasak institucijos, amerikiečių nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas pareiškė savo kolegai rusui Jurijui Ušakovui, kad „JAV yra pasirengusios palaikyti diplomatinius kontaktus per daugelį kanalų“.

Vladimiras Putinas, Sergejus Šoigu

„Tai galėtų būti dvišaliai kontaktai, NATO ir Rusijos taryba, ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija)“, – nurodoma Tarybos pareiškime.

Tačiau J. Sallivanas pabrėžė, jog dialogas su Rusija jai rūpimais klausimais būtų įmanomas tik tuo atveju, jei Maskva sutiks aptarti ir temas, keliančias nerimą Jungtinėms Valstijoms.

„Sullivanas aiškiai pasakė, kad bet koks dialogas turi būti grindžiamas abipusiškumo principu ir paliesti mums susirūpinimą keliančius Rusijos veiksmus. Dialogas turi būti visapusiškai koordinuojamas su mūsų sąjungininkais ir partneriais Europoje“, – sakoma pareiškime.

Tarybos teigimu, „reikšminga pažanga įmanoma tik deeskaluojant, o ne eskaluojant įtampą“.

Rusija penktadienį paskelbė NATO bei Jungtinėms Valstijoms adresuotus saugumo reikalavimus ir paragino Vašingtoną surengti skubias derybas dėl JAV ir NATO vaidmens apribojimo Rytų Europoje, įskaitant buvusias SSRS šalis.

Maskva žengdama neįprastą tarptautinėje diplomatijoje žingsnį paskelbė saugumo sutarties projektą, kuriame ragina JAV vadovaujamą NATO nepriimti naujų narių ir nesteigti bazių buvusiose sovietinėse šalyse.

Šiuos reikalavimus Maskva paskelbė po to, kai sutelkė dešimtis tūkstančių karių prie sienos su Ukraina, taip pakurstydama Vakarų nerimą dėl įsiveržimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (435)