Pasak V. Putino, apnuodijimu įtariami asmenys Rusijos valdžiai yra žinomi.

„Mes, žinoma, patikrinome, kas tai per asmenys, ir žinome, kas jie yra. Mes juos radome. Nieko ten labai kriminalinio nėra, užtikrinu jus“, – per Vladivostoko mieste vykstantį ekonomikos forumą pareiškė Rusijos prezidentas, klausant Japonijos premjerui Shinzui Abe bei Kinijos vadovui Xi Jinpingui.

„Žinoma, jie yra civiliai“, – pridūrė V. Putinas, veikiausiai atsakydamas į britų pareigūnų tvirtinimus, kad Skripalius apnuodijo Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai.

Jis taip pat pasiūlė, kad patys įtariamieji žiniakslaidai papasakotų savo įvykių versiją.

Vladimiras Putinas

DELFI primena, kad praėjusį trečiadienį Didžiosios Britanijos prokurorai apkaltino du rusus sąmokslu nužudyti S. Skripalį ir jo dukterį, panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą. Kaltinimai pareikšti jiems nedalyvaujant.

Karališkoji prokuratūra paskelbė nusprendusi pareikšti Aleksandrui Petrovui ir Ruslanui Boširovui kaltinimus dėl sąmokslo nužudyti Skripalius, dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ turėjimo ir naudojimo bei kitų nusikaltimų. Manoma, kad tai nėra tikri jų vardai ir jiems yra apie 40 metų amžiaus.

Aleksandras Petrovas, Ruslanas Boširovas

Kaip pranešama, įtariamieji kovo 2 d. atskrido į Londono Gatviko oro uostą ir, prieš vykdami į Solsberį, apsistojo Rytų Londone įsikūrusiame viešbutyje.

Kovo 4 d. Solsberyje 66 metų S. Skripalis ir 33 metų Julija buvo rasti be sąmonės. Jų abiejų būklė ilgą laiką buvo kritinė, tačiau vėliau stabilizavosi ir pradėjo gerėti. S. Skripalis ir jo duktė jau anksčiau šiais metais buvo išrašyti iš ligoninės.

Karališkoji prokuratūra neketina prašyti Rusijos išduoti abiejų įtariamųjų, nes Rusija anksčiau yra aiškiai pareiškusi, kad neišduoda savo piliečių. Tačiau Didžiosios Britanijos prokurorai teigia turį Europos arešto orderį.

Rusija po kaltinimų pareiškimo pakartojo savo susirūpinimą dėl to, kad neva trūksta įrodymų apkaltinti du Rusijos piliečius dėl beveik pražūtingo buvusio dvigubo Rusijos agento S. Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo Solsberyje.

„Žiniasklaidoje paviešinti vardai ir nuotraukos nieko mums nepasako. Rusija turi daug klausimų Londonui“, - pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova ir pareikalavo, kad Didžiosios Britanijos institucijos bendradarbiautų su Rusija.

„Dar kartą raginame Didžiąją Britaniją pereiti nuo viešų kaltinimų ir informacinių manipuliacijų prie praktinio teisėsaugos agentūrų bendradarbiavimo“, - sakė atstovė.

Aleksandras Petrovas, Ruslanas Boširovas

Tuo tarpu nuolatinis Rusijos atstovas Cheminio ginklo uždraudimo organizacijoje (OPCW) Aleksandras Šulginas Didžiosios Britanijos pranešimą pavadino „provokacija“.

„Nuo pat pradžių sakėme, kad Rusija yra nesusijusi su tuo, kas įvyko Solsberyje“, - valstybinei Rusijos televizijai sakė A. Šulginas.

Rugsėjo 5 dieną Britanijos policija paskelbė dviejų rusų, kaltinamų sąmokslu nužudyti buvusį Rusijos karinės žvalgybos pulkininką S. Skripalį ir jo dukrą Juliją, vardus. Pranešta, kad tai Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas. Britų tyrėjų nuomone, šie vardai yra pseudonimai.

Jie yra kaltinami panaudoję nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“ per šių metų kovo pradžioje Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytą pasikėsinimą nužudyti buvusį rusų šnipą S. Skripalį ir jo dukterį. Londonas mano, kad už šią ataką yra atsakingas Kremlius.

„Novičiok“ paveikti Skripaliai ir jiems į pagalbą atskubėjęs policininkas liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, po kelių savaičių rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess; ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir mirė.

Britanijos vyriausybė pareiškė, kad galutinė atsakomybė už pasikėsinimą į Skripalius tenka Rusijos prezidentui, tačiau Maskva tai įnirtingai neigia ir tvirtina, kad visus cheminius ginklus Rusija sunaikino prižiūrint Cheminio ginklo draudimo organizacijai (OPCW).