Sanna Irshad Mattoo buvo viena iš keturių naujienų agentūrai „Reuters“ dirbančių žurnalistų, šiemet pelniusių prestižinį apdovanojimą už publicistinę fotografiją.

28-erių metų mergina pelnė pripažinimą už tai, kad dokumentavo gyvenimą Indijos administruojamame Kašmyre – ginčijamoje ir labai militarizuotoje Himalajų teritorijoje, kurioje jau dešimtmečius vyksta sukilimas.

S. I. Mattoo antradienį vakare Naujojo Delio oro uoste sustabdė imigracijos tarnybos ir neleido jai įlipti į lėktuvą, o dviem jos kolegoms buvo leista išvykti iš šalies. Vėliau ji tviteryje paskelbė savo bilieto nuotrauką, kurioje buvo matyti uždėtas spaudas „atšaukta dėl administracinių priežasčių“.

„Nežinau, ką pasakyti... man tai buvo retai gyvenime pasitaikanti galimybė, – AFP sakė S. I. Mattoo, kuri taip pat yra prestižinio „Magnum Foundation“ bendradarbė. – Tik aš buvau sustabdyta be jokios priežasties, o kitiems buvo leista išvykti. Galbūt tai susiję su tuo, kad esu iš Kašmyro“.

Antradienį tai buvo antras kartas šiais metais, kai S. I. Mattoo buvo neleista išvykti iš Indijos. Liepos mėnesį ji buvo panašiai sustabdyta tame pačiame oro uoste, kai norėjo išvykti į Paryžių, kur turėjo pristatyti knygą ir surengti fotografijų parodą.

Indija siekia įtvirtinti savo kontrolę Kašmyre, į kurio visą teritoriją pretenduoja ir kaimyninis Pakistanas ir kuris yra tapęs nuolatiniu įtampos tarp dviejų priešiškai nusiteikusių branduolinių valstybių šaltiniu.

Nuo 1989 metų, kai prasidėjo sukilimas prieš Indijos valdžią, ten nužudyta tūkstančiai žmonių, o regione nuolat dislokuota daugiau kaip pusė milijono karių.

Ministro Pirmininko Narendros Modi vyriausybė 2019 metais atėmė iš teritorijos ribotą autonomiją, mėnesiams nutraukė interneto ryšį ir sulaikė politinius lyderius, kad užkirstų kelią tikėtinam pasipriešinimui.

Užsienio žurnalistams uždrausta vykti į Kašmyrą, o teritorijoje dirbantys vietos žurnalistai teigia, kad jiems daromas spaudimas sušvelninti kritikos toną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją