„Jaučiuosi puikiai!“ – pareiškė D. Trumpas, šeštadienį išėjęs į Baltųjų rūmų balkoną, kur kalbėjo prieš tai nusiėmęs kaukę. Dauguma žmonių susirinkusioje minioje buvo su kaukėmis, bet mažai kas laikėsi socialinio atstumo.

„Eikite ir balsuokite, ir aš jus myliu“, – sakė D. Trumpas šalininkams, kurie per visą kiek mažiau nei 20 min. trukusią kalbą skandavo „JAV“ ir „Dar ketveri metai“.

Likus mažiau nei mėnesiui iki lapkričio 3-iosios rinkimų D. Trumpas pagal populiarumą smarkiai atsilieka nuo savo varžovo, demokratų kandidato į prezidentus Joe Bideno, ir nekantravo grįžti į savo rinkimų kampaniją.

D. Trumpo gydytojas vėlų šeštadienį paskelbė, kad prezidentas daugiau nebėra laikomas galintis užkrėsti COVID-19 kitus žmones.

Testai parodė, kad „nebėra aktyviai besidauginančio viruso įrodymų“ ir kad D. Trumpo organizme virusų mažėja, pranešė gydytojas Seanas Conley, tačiau nedeklaravo, kad jų visai nebėra.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) gairėse sakoma, kad COVID-19 sergantys žmonės, kurių simptomai nėra sunkūs, izoliaciją ir atsargumo priemones gali nutraukti praėjus 10 dienų nuo simptomų pasireiškimo ir jei jie nekarščiavo pastarąsias 24 valandas.

Sunkesniais atvejais nurodomas periodas iki 20 dienų nuo simptomų atsiradimo, sakoma gairėse. Kokio sunkumo buvo D. Trumpo atvejis, nėra patvirtinta.

Šeštadienio renginys parengia dirvą pirmadienį Floridoje rengiamam dideliam kampanijos mitingui, po kurio iškart bus surengti dar du mitingai rinkimams svarbiose valstijose: Pensilvanijoje antradienį ir Ajovoje trečiadienį.

J. Bidenas D. Trumpo pasiryžimą sukviesti didžiules minias pandemijos metu pavadino neapgalvotu, bet prezidentas atmetė susirūpinimą ir tvirtino, kad Amerika laimi prieš virusą, nors COVID-19 jau pražudė 213 tūkst. amerikiečių, ir aukų skaičius toliau auga.

„Noriu, kad žinotumėte: mūsų šalis nugalės šį baisų Kinijos virusą, – pareiškė D. Trumpas. – Jis išnyks. Jis nyksta.“

„Mes kuriame stiprius gydymo metodus ir vaistus, gydome sergančiuosius ir atsigausime, o vakcina pasirodys labai greitai, per rekordiškai trumpą laiką, kaip žinote“, – sakė jis.

„Sunki tiesa“

Nors 74 metų D. Trumpas pasiskelbė pasveikęs ir Baltuosiuose rūmuose pasirodė energingas ir su šypsena, išlieka abejonių dėl jo sveikatos būklės, jo gydytojui sulaukus kaltinimų nepakankamu atvirumu bendraujant su visuomene.

Didžiausia D. Trumpo kliūtis – didelis visuomenės nepasitenkinimas jo reakcija į pandemiją – dėl jo paties ligos sugrįžo kaip svarbiausia kampanijos tema, šalyje vėl sparčiai daugėjant užsikrėtimo atvejų.

Vidutinis per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius spalio 3–9 dienomis – 47 184 – buvo didžiausias nuo savaitės rugpjūčio 13–19 dienomis, rodo naujienų agentūros AFP analizė, atlikta remiantis Johnso Hopkinso universiteto duomenimis.

„Daugiau kaip 213 tūkst. amerikiečių mirė nuo šio viruso, o sunki tiesa ta, kad taip neturėjo įvykti“, – šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Bidenas.

Sekdami prezidento, kuris dažniausiai nenešiodavo kaukių ir kartais iš jų šaipydavosi, pavyzdžiu, Baltųjų rūmų patarėjai daugelį mėnesių retai Vakarų sparne pasirodydavo su kaukėmis.

Testais nustačius COVID-19 D. Trumpui ir jo žmonai Melaniai, nuostatos pasikeitė, ir per šeštadienio renginį kaukės buvo privalomos.

Panašus prieš dvi savaites įvykęs renginys, kai buvo paskelbtas konservatyvios teisėjos Amy Coney Barrett paskyrimas į Aukščiausiąjį Teismą, vadinamas tikėtinu daugelio iš dešimčių su Baltaisiais rūmais siejamų užsikrėtimo atvejų šaltiniu.

J. Bidenas, kuris buvo ankstesnio prezidento Baracko Obamos viceprezidentas, šiuo metu pagal populiarumą kone 10-ia proc. lenkia D. Trumpą.

Tuo metu respublikonų stovykloje vis labiau jaučiamas susirūpinimas rinkimų lenktynėmis.

„Jei rinkimų dieną žmonės bus pikti, praradę viltį ir prislėgti,.. tai, manau, rinkimai gali būti baisūs“, – šią savaitę perspėjo senatorius Tedas Cruzas.

„Manau, kad galėtume prarasti Baltuosius rūmus ir abejus Kongreso rūmus, kad tai galėtų būti Votergeito („Watergate“) masto skerdynės“, – sakė jis.

Tačiau per šeštadienio mitingą D. Trumpas kalbėjo apie „puikius“ apklausų rezultatus ir, be kitų valstijų, paminėjo Floridą bei Nevadą, bet plačiau nedetalizavo.

„Tai patys svarbiausi rinkimai per mūsų šalies istoriją“, – sakė jis ir paragino minią „eiti ir balsuoti“.