Maždaug septyni nauji skiepai iki šių metų pabaigos gali užbaigti klinikinius tyrimus ir gauti reguliavimo institucijų įvertinimą, interviu šeštadienį sakė Ženevoje įsikūrusios organizacijos vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan.

Naujieji skiepai papildys dešimtuką vakcinų, pradėtų platinti per metus nuo „Covid-19“ paskelbimo pasauline pandemija. Pasauliui reikia daugiau skiepų, juo labiau, kad nuolatinė viruso cirkuliacija sukuria pavojingas naujas atmainas, o vaistų gamintojai nespėja vykdyti užsakymų. Remiantis „Bloomberg“ surinktais duomenimis, imunizuoti gyventojus yra pradėjusios tik 122 šalys.

„Džiaugiamės tomis vakcinomis, kurias turime“, – sakė indų kilmės vaikų ligų gydytoja S. Swaminathan, išgarsėjusi savo atliktais tuberkuliozės ir ŽIV tyrimais.

Tačiau „dar yra kur tobulėti“, pažymėjo ji. „Manau, dar ir 2022 m. stebėsime patobulintų vakcinų atsiradimą“, – sakė ji.

Šiuo metu vystomose eksperimentinėse vakcinose naudojamos alternatyvios technologijos ir skiepijimo sistemos, taip pat yra daugiau vienos dozės skiepų ir vakcinų, kurios vartojamos per burną, kaip purškalas į nosį arba per odą, naudojant tam tikrą pleistrą.

Šitokio pobūdžio imunizacija gali būti tinkamesnė konkrečioms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, nėščiosioms, teigė S. Swaminathan.

Jau atliekami bandymai su daugiau nei 80 vakcinų kandidačių, nors kai kurie iš jų tebėra ankstyvose stadijose ir gali pasirodyti nesėkmingi.

Kompanijos, išleidusios jau naudojamas „Covid-19“ vakcinas, taip pat pradėjo bandymus su atnaujintomis versijomis, skirtomis pažaboti pastaraisiais mėnesiais pasirodžiusias koronaviruso atmainas.

Soumya Swaminathan

Pastiprinantys skiepai

„Turime ir toliau palaikyti naujų vakcinų tyrimus ir plėtrą, ypač todėl, kad šiuo metu vis dar nėra aišku, ar nereikės nuolat pastiprinti populiacijos imunizacijos, – kalbėjo S. Swaminathan. – Taigi turime būti pasirengę ir tokiam scenarijui.“

PSO strateginė patariamoji imunizacijos ekspertų grupė šiuo metu peržiūri, ar žmonėms, kurie buvo užsikrėtę „Covid-19“, reikia dviejų vakcinos dozių. Kai kurie tyrimai rodo, kad natūrali infekcija padeda sukurti imuninį atsaką į SARS-CoV-2 labai panašiai kaip pirmoji skiepų dozė, todėl antrosios injekcijos galbūt nė nereikia.

Jei persirgusiems „Covid-19“ padalysime tik po vieną vakcinos dozę, turėsime daugiau atsargų, sakė S. Swaminathan, nors „daugelyje šalių“ tai gali sukelti „praktinių ir logistinių iššūkių“, jei prieš nusprendžiant, ar reikia antrojo skiepo, teks atlikti kraujo tyrimus antikūnų kiekiui nustatyti.

Saugių ir efektyvių vakcinų pristatymas taip pat kelia klausimų dėl to, kaip veiksmingai ir etiškai atlikti klinikinius eksperimentinių vakcinų bandymus, pažymėjo ji. Placebas bus pakeistas „auksinio standarto“ (visaverte) vakcina tada, kai jį vartoti nebebus etiška, sakė S. Swaminathan.

Pasauliniai bandymai

Vienas iš PSO mėginamų būdų – vienu metu palyginti tris ar keturias vakcinas kandidates su placebu. Panašus bandymų planas buvo naudojamas tiriant „Covid-19“ medikamentinių terapijų veiksmingumą, taigi tai reikštų, kad tyrimo dalyviai su 80 proc. tikimybe būtų paskiepyti eksperimentine vakcina ir tik su 20 proc. tikimybe – placebu.

„Šiuo metu diskutuojame su keliomis kompanijomis, kuriančiomis vakcinas, siekdami išsiaiškinti, ar galėtume paleisti kažką panašaus į pasaulinę bandymų platformą“, – sakė S. Swaminathan ir pridūrė, kad optimistiniais vertinimais toks tyrimas galėtų startuoti pirmoje 2021 m. pusėje.

Pasak jos, pasauliniai bandymai, kuriuose dalyvautų daugybė įvairių žmonių ir šalių, pateiktų net keletą privalumų.

Išbandžius vakcinas įvairių tautybių, amžiaus grupių ir skirtingų sveikatos būklių žmonių imtyje, gauti rezultatai būtų labiau tinkami apibendrinimui, nes epidemijai pradėjus silpti vienose pasaulio šalyse, ji ir toliau išlieka aktyvi kitose, teigė S. Swaminathan.