Beveik ketvirtis valstybių, kurios JT sveikatos agentūrai Ženevoje pranešė apie sveikatos apsaugos planus, vis dėlto neturi jokios tinkamos stebėjimo įrangos naujiems COVID-19 atvejams nustatyti, sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Daugiau nei 40 proc. valstybių neturi sistemų, leidžiančių pacientus nukreipti į ligonines. Tik mažiau nei pusė visų šalių paskelbė, kokiu būdu žada užkirsti kelią virusui plisti ligoninėse ir į kovą prieš COVID-19 įtraukti visuomenę.

„Kitaip tariant, vis dar yra labai daug pasiruošimo pasaulio kovai prieš COVID-19 spragų, nė viena šalis nėra visiškai pasirengusi“, – teigė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Tačiau jis taip pat pripažino, kad nemaža dalis valstybių pasirengusios neblogai, turi paruoštus veiksmų planus ir pakankamą kiekį reagentų, kad galėtų atlikti užtektinai tyrimų dėl COVID-19.

PSO generalinis direktorius pabrėžė, kad organizacija nepaprastąją pasaulio sveikatos padėtį paskelbė dar tada, kai už Kinijos ribų buvo patvirtinti tik 82 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Valstybės turėjo nemažai laiko susiplanuoti kovos su šia liga veiksmus, kad vėliau galėtų tinkamai veikti.