PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas Dubajuje Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) organizuotam sveikatos apsaugos forumui sakė, kad šiuo metu pasauliui didžiausią grėsmę kelia ne pats virusas, o „pasaulinio solidarumo ir pasaulinės lyderystės stoka“.

„Negalime įveikti šios pandemijos susiskaldžiusiame pasaulyje, – kalbėjo jis. – Pandemijos politizavimas tai dar labiau paaštrino. Niekas iš mūsų nebus saugus, kol nebūsime saugūs mes visi.“

PSO praeitą savaitę perspėjo apie naują ir pavojingą COVID-19 pandemijos fazę, kai žmonės jau pavargo nuo karantino priemonių, nors liga sparčiai tebeplinta.

Naujojo koronaviruso, pasaulyje pareikalavusio daugiau kaip 465 tūkst. žmonių gyvybių iš beveik 9 mln. užsikrėtusiųjų, protrūkiai abiejose Amerikos žemynuose ir kai kuriose Azijos dalyse tebestiprėja, nors Europoje varžomosios priemonės jau pradedamos švelninti.

Stengiantis sustabdyti viruso plitimą įvestos karantino priemonės padarė didelės žalos ekonomikai, bet PSO sako, kad pandemija tebekelia didelį pavojų.

„Pandemijos politizacija sustiprino ją. Niekas nėra saugus, kol visi nėra saugūs“, – sakė PSO vadovas.

Praeitą savaitę PSO perspėjo apie naują ir pavojingą pandemijos fazę, kuomet žmonės pavargsta nuo karantino apribojimų, nepaisant tebevykstančios ligos plitimo.

„Pandemija vis dar spartėja“, – Dubajuje Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) organizuotam sveikatos apsaugos forumui sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Žinome, kad ši pandemija yra daug didesnė nei [vien] sveikatos apsaugos krizė; tai – [taip pat] ekonominė krizė, socialinė krizė ir, daugelyje šalių, politinė krizė. Jos poveikis bus jaučiamas ateinančius dešimtmečius“, – sakė PSO vadovas.

Pasaulyje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius perkopė 9 milijonus


Bendras pasaulyje patvirtintų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius perkopė 9 mln., rodo pandemijos statistiką skelbiančio portalo „Worldometer“ duomenys.

„Worldometer“ duomenimis, nuo pandemijos pradžios pasaulyje oficialiai užregistruoti 9 051 398 COVID-19 atvejai, 470 795 žmonės nuo šios ligos mirė, 4 841 935 pasveiko.

COVID-19 atvejų nustatyta daugiau kaip 200 pasaulio valstybių ir teritorijų.