„Susidūrėme su lemiamu momentu, – pareiškė T. A. Ghebreyesusas. – Jei dabar veiksite ryžtingai, galite sulaikyti šį virusą, galite užkirsti kelią žmonėms susirgti, galite išsaugoti gyvybių.“

Pažymėdamas naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų mažėjimą Kinijoje, PSO vadovas pareiškė: „Dabar mums didžiausią nerimą kelia tai, kas vyksta kitur pasaulyje.“

Ragindamas šalis, kurios dar yra ankstyvojoje COVID-19 koronaviruso protrūkio stadijoje, „skubiai imtis veiksmų“, jis pridūrė: „Jei dabar veiksite agresyviai, galite suvaldyti šį virusą, galite neleisti žmonėms susirgti, galite išgelbėti gyvybes.“

„Neatrodo, kad yra plačiai paplitęs viruso perdavimas žmonių bendruomenėse“, – teigė PSO vadovas.

T. A. Ghebreyesusas taip pat pabrėžė, kad visos pasaulio šalys turi užtikrinti, jog jų sveikatos apsaugos sistemos būtų pasiruošusios protrūkiui.

„Dabar situacija yra labai subtili – protrūkis gali judėti bet kuria linkme, priklausomai nuo to, kaip mes su juo tvarkysimės“, – sakė jis.

Irane užsikrėtė viceprezidentė


Irano viceprezidentei diagnozuotas koronavirusas, pranešė valstybinė žiniasklaida. Šalis vargsta bandydama pažaboti viruso plitimą.

Masoumeh Ebtekar yra viena iš 254 šalies gyventojų, užsikrėtusių naujuoju koronavirusu. Nuo jo Irane mirė 26 žmonės, praneša independent.co.uk.

M. Ebtekar visame pasaulyje pagarsėjo 1979 m. kaip Teherane esančios Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados darbuotojus įkaitais paėmusios grupuotės atstovė, kalbėjusi anglų kalba. Šis incidentas sukėlė 444 dienas trukusią diplomatinę krizę.

Ketvirtadienį Irano sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad šalyje sergančiųjų koronavirusu skaičius per pastarąsias 24 val. išaugo 106 atvejais. Irane mirtingumas nuo naujojo viruso yra aukštesnis negu kitose šalyse, išskyrus Kiniją, kur epidemija ir prasidėjo.

Šalyje taip pat užsikrėtė sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas, antradienį pranešė vienas ministerijos pareigūnas.

Italijoje virusas nustatytas merui


Pirmasis koronavirusu užsikrėtęs Italijos meras, 59 metų Pietro Mazzocchi, savo atvejį pavadino profesine liga.

„Merai yra priešakinėse linijose. Laimei ar nelaimei, jie sugeria viską“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP Italijos šiauriniame Borgonovo Val Tidonės mieste, turinčiame maždaug 8 tūkst. gyventojų.

„Kam nors taip turėjo nutikti“, – juokavo jis.

Vaizdingas nedidelis Borgonovo Val Tidonės miestelis yra įsikūręs tarp kalvų Emilijos-Romanijos regione.

Šalia jo esančiame Lombardijos regione nustatyta dešimtys koronaviruso atvejų, izoliuota 10 miestų.

Pasak P. Mazzocchi, sekmadienį atsibudęs jis pasijuto silpnai, pradėjo karščiuoti, atsirado kosulys. Po to, kai karščiuoti pradėjo ir jo sūnus, meras pranešė gydytojui, ir jam buvo atliktas tyrimas.

Trečiadienį gautas tyrimo dėl koronaviruso atsakymas buvo teigiamas, tačiau meras sako, kad dėl to „per daug nesijaudina“.

P. Mazzocchi gyvena kartu su žmona – šiuo metu skirtinguose savo namo aukštuose.

„Žinome, kad tai gali įvykti bet kada“, – sakė jis. Meras neslėpė susierzinimo, kad nežino, kaip užsikrėtė šiuo virusu.

Bendravo su šimtais žmonių


„Tai erzina labiau. Aš nesilankiau raudonojoje zonoje, visą laiką buvau savo provincijoje. Nežinau. Nežinau. Aš tikrai nežinau“, – kalbėjo jis.

Italijoje nuo sekmadienio nuo pasaulio buvo atskirta daugiau nei 50 tūkst. žmonių – Lombardijoje buvo izoliuota 10 miestų, vienas – Veneto regione. Valdžios pareigūnai ėmėsi šių drastiškų priemonių, kad sustabdytų koronaviruso, kuriuo jau užsikrėtė maždaug 400 žmonių, plitimą. Daugiausia užsikrėtusiųjų yra šiaurinėje Italijos dalyje.

Italijoje užregistruota 12 mirties atvejų – tai yra didžiausias skaičius iš visų Europos valstybių.

„Turiu pabandyti prisiminti visus tuos žmones, su kuriais turėjau kontaktą per keletą pastarųjų dienų, – kalbėjo P. Mazzocchi. – Tai yra būtina, bet sudėtinga. Mačiau jų šimtus.“

Miesto rotušėje, kur meras lankėsi kiekvieną darbo dieną, maždaug 30 žmonių buvo atlikti tyrimai.

„Mieste tvyro šioks toks nerimas, žinoma, sklinda kalbos. Tikiuosi, kad būsiu vienintelis juo susirgęs“, – kalbėjo jis.

P. Mazzocchi, kaip ir kitų Italijos šiaurinių miestų merai, bando sklaidyti gyventojų nerimą, vyriausybei nurodžius uždaryti mokyklas ir bažnyčias.

Pasak jo, vietos gyventojai užvertė prašymais atlikti tyrimus, bet jis tik juokiasi ir ragina juos „likti ramius“.

„Aš pats esu užkrečiantis, tai aš turėčiau daužyti galvą į sieną!" – sakė P. Mazzocchi.

Paveiktos daugiau kaip 45 šalys


Visame pasaulyje užsikrėtė 82 297 žmonės, o 2 791 mirė, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys.

Ši Jungtinių Tautų organizacija nurodo, kad už Kinijos pagrindinės teritorijos dalies ribų užsikrėtė daugiau kaip 2,9 tūkst., o mirė daugiau kaip 40 žmonių.

Įtraukus naujausius atvejus iš tam tikrų šalių, kurie dar neatspindėti PSO ataskaitoje, aukų skaičius viršija 60.

Naujų mirties atvejų Kinijoje, kur virusas atsirado praėjusių metų pabaigoje, mažėja: per pastarąsias 24 valandas jų buvo 29 – mažiausiai per beveik mėnesį.

Tačiau per parą pasaulyje užregistruojamų užsikrėtimo atvejų skaičius vis dar yra didesnis nei Kinijoje, nurodo PSO.

Koronavirusas užfiksuotas dar devyniose valstybėse: Brazilijoje, Danijoje, Estijoje, Sakartvele, Graikijoje, Norvegijoje, Šiaurės Makedonijoje, Pakistane ir Rumunijoje. Bendras paveiktų valstybių skaičius viršija 45.

Pietų Korėja pranešė apie maždaug 1,6 tūkst. užsikrėtimo atvejų – kol kas tai didžiausias skaičius už Kinijos ribų – ir apie 12 mirties atvejų.

Užsikrėtimo atvejų Italijoje – labiausiai paveiktoje Europos valstybėje – skaičius vėlai trečiadienį padidėjo iki 400. Mirties atvejų užregistruota 12.

Iranas paskelbė apie 26 mirties ir daugiau kaip 245 užsikrėtimo atvejus.

Prancūzijoje mirė du žmonės, o užsikrėtė 18. Naujausia auka yra vėlai trečiadienį miręs 60 metų prancūzas.

Lotynų Amerikoje užregistruotas pirmasis užsikrėtimo atvejis: susirgo brazilas, sugrįžęs namo iš Italijos.

Atšaukiamos piligriminės kelionės, karinės pratybos


Kilus nuogąstavimams dėl koronaviruso, Saudo Arabija žengė beprecedentį žingsnį ir laikinai nebeišduoda vizų vykti į piligriminę kelionę į švenčiausias islamo vietas.

Irano pareigūnai savo ruožtu paskelbė vidaus kelionių suvaržymus žmonėms, kuriems patvirtintas ar įtariamas užsikrėtimas naujuoju virusu.

JAV ir Pietų Korėjos ginkluotosios pajėgos paskelbė, kad atideda planuotas bendras karines pratybas.

JAV pasirengusios


JAV užregistruota beveik 60 užsikrėtimo atvejų. Vis dėlto prezidentas Donaldas Trumpas bando sklaidyti nuogąstavimus, kad padėtis Amerikoje gali pablogėti, ir sako, kad „niekas nėra neišvengiama“.

Uždaromos mokyklos


Japonija nuo pirmadienio kelioms savaitėms uždaro mokyklas, o Šiaurės Korėja, kuri nepranešė apie jokius užsikrėtimo atvejus, atideda moksleivių sugrįžimą į mokyklas po atostogų.

Irako pareigūnai iki kovo 7-osios uždaro mokyklas ir universitetus, kino teatrus ir kavines.

Sutriko sporto kalendorius, prekyba biržose


Pasaulio kalnų slidinėjimo taurės finalas, kitą mėnesį turintis vykti Italijoje, vyks be žiūrovų šlaituose.

„Šešių nacijų“ regbio turnyro rungtynės tarp Airijos ir Italijos, planuotos Dubline kovo 7 dieną, atidėtos vėlesniam laikui.

Kalbant apie ekonomiką, daugėjant užsikrėtimo koronavirusu atvejų Europos ir Tokijo biržose vėl stebimas smukimas.

Prancūzijos oro linijų bendrovė „Air France“ paskelbė, kad imsis išlaidų mažinimo priemonių ir dalinai įšaldys naujų darbuotojų samdymą.