„Artėjame prie to, jog antraisiais pandemijos metais mirčių bus daug daugiau negu pirmaisiais“, – per spaudos konferenciją perspėjo PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Suprantu, kodėl kai kurios šalys nori skiepyti savo vaikus ir paauglius, bet dabar raginu jas persigalvoti ir verčiau paaukoti vakcinų COVAX“ – pasauliniam dalijimosi vakcinomis mechanizmui, pridūrė jis.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) remiama COVAX programa yra pasaulinė iniciatyva, skirta užtikrinti vienodą prieigą prie COVID-19 vakcinų.

Agentūros „Reuters“ renkamais oficialiais duomenimis, visame pasaulyje nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė per 160,71 mln. žmonių, iš kurių 3 477 379 mirė.

Katastrofiško koronaviruso pandemijos masto galėjo būti išvengta, jei būtų buvę paisoma įspėjamųjų ženklų, trečiadienį paskelbė tarptautinė specialistų grupė, tirianti pasaulio atsaką į COVID-19.

Nepriklausoma parengties pandemijoms ir reagavimo į jas vertinimo grupė (IPPR) nurodė, kad dėl to kaltas dvejojimo ir prasto koordinavimo „nuodingas mišinys“.

Nekantriai lauktoje galutinėje IPPR ataskaitoje rašoma, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) galėjo anksčiau pradėti skambinti pavojaus varpais, o turtingosios šalys raginamos iki rugsėjo paaukoti milijardą skiepų nuo pandeminio koronaviruso dozių.

Delfi primena, kad JAV patvirtinus „Pfizer/Biontech“ vakcinos naudojimą 12-15 metų amžiaus vaikams ir jaunuoliams, prezidentas Joe Bidenas paragino skiepyti šią amžiaus grupę.

„Raginu tėvus užtikrinti, kad jie gautų vakciną“, - sakė J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose. Ir ši amžiaus grupė esą gali užsikrėsti koronavirusu ir užkrėsti draugus, brolius ir seseris, tėvus ir senelius. Jau nuo šio ketvirtadienio 12-15 metų amžiaus amerikiečiai gali skiepytis 15 000 vaistinių.

„Tai dar vienas didelis žingsnis mūsų kovoje su pandemija“, - kalbėjo J. Bidenas. Iki šiol JAV skiepytis galėjo tik jaunuoliai nuo 16 metų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)