Komandos nariai atvyko į Huanano jūros gėrybių turgų, kuris buvo uždarytas pernai sausį. Kaip iš įvykio vietos praneša naujienų agentūros AFP žurnalistai, ekspertai įvažiavo į užbarikaduotą teritoriją, o apsaugininkai greitai vėl ją užblokavo, kad kiti asmenys nepatektų į vidų.

Šios Kinijos vilkintos ir politinio dėmesio sulaukusios misijos tikslas yra išsiaiškinti, kaip virusas peršoko nuo gyvūno į žmogų. Tačiau nors darbai tikrai prasideda, PSO pareigūnai jau perspėjo smarkiai nesitikėti, kad daugiau nei 2 mln. žmonių pražudžiusio ir pasaulinei ekonomikai smarkiai pakenkusio viruso šaltinis bus rastas.

Sekmadienį į Huanano turgavietę atvykusius PSO tyrėjus akylai stebi Kinijos valdžia.

Komandos narys Peteris Daszakas (Peteris Dačakas) po apsilankymo turgavietėje tviteryje parašė, kad grupei tai buvo „labai svarbūs apsilankymai ... didmeninės prekybos turguje ir Huanano jūros gėrybių turguje“.

„Mūsų jungtinėms komandoms yra labai informatyvu ir svarbu suprasti COVID epidemiologiją, kai infekcija pradėjo plisti 2019 metų pabaigoje“, – nurodė jis.

Ekspertai vietoje neatsakinėjo į jokius klausimus. Vienas iš komandos narių pagūžčiojo pečiais ir uždarė automobilio langą, kai jo buvo paklausta apie šio vizito lūkesčius.

Vėliau reaguodamas į šūktelėtą klausimą, ar ekspertai yra patenkinti užtikrinta prieiga, vienas misijos narys pritariamai iškėlė nykštį į viršų.

Apsaugininkai šalia turgavietės esantiems žurnalistams nurodė išeiti bei pakratė aukštas kopėčias, ant kurių sėdėjo fotografas, kad galėtų geriau matyti.

Anksčiau šią savaitę valstybinis Kinijos laikraštis „The Global Times“ paskelbė straipsnį, kuriame menkinama Huanano turgavietės, kaip ankstyvojo viruso epicentro, reikšmė. Jame rašoma, jog „vėliau atlikti tyrimai“ leidžia manyti, kad turgavietė nebuvo protrūkio šaltinis.

Sekmadienį bulvarinis laikraštis ginčijo, kad „negali būti atmesta galimybė, ... jog koronavirusas į Uhaną, o konkrečiau – į Huanano šviežių produktų turgavietę, pateko per šaldytus produktus“.

Kinijos pareigūnai pačioje pandemijos pradžioje nustatė, jog protrūkio šaltinis veikiausiai buvo turgavietėje parduodami laukiniai gyvūnai. Todėl buvo imtasi priemonių prieš prekybą egzotiniais gyvūnais.

Nuo tada valstybinė žiniasklaida aktyviai palaiko teiginius, kad virusas veikiausiai atsirado kažkur kitur, o dėl vis pasikartojančių vietinių infekcijų kaltinamas importas.

Kaltės žaidimas

Sekmadienio rytą PSO ekspertai Uhane apsilankė ir kitoje vietoje – milžiniškoje Baišadžou didmenininkų turgavietėje, kur po protrūkio verslas smuko. Specialistams atvykus į šaldytų produktų skyrių, per garsiakalbius buvo skelbiama: „Draudžiama išdėlioti importuotus šaldytus produktus. Šaldytų produktų negalima parduoti atskirai“.

Kinijos valdžia aktyviai skleidžia teigiamą heroizmo ir savo ryžtingų kovos su virusu naratyvą. Esą tai padėjo ekonomikai atsigauti, o mirčių skaičių sumažinti iki 4 636-ių.

Šeštadienį PSO ekspertai Uhane apžiūrėjo propagandinę parodą apie skubų miesto valdžios atsaką į protrūkį bei tai, kaip krizei vadovavo šalies prezidentas Xi Jinpingas.

Kinija ir namuose, ir užsienyje yra sulaukusi kritikos dėl to, kad nesureikšmino pirminio protrūkio ir slėpė informaciją, kai infekcija atsirado Uhane 2019 metų gruodį.

Apie PSO komandos maršrutą žinoma nedaug: tarptautinė žiniasklaida laikoma per „ištiestą ranką“. Vienintelis informacijos šaltinis šiuo metu yra iš esmės teigiamo pobūdžio kai kurių komandos narių žinutės tviteryje.

Kinija ir toliau imasi griežtų priemonių prieš infekciją, kurios atvejų pastaruoju metu padaugėjo. Neseniai 12 pareigūnų šiaurės rytiniame Charbino mieste buvo nubausti už aplaidumą, kai vienoje maisto perdirbimo įmonėje buvo užfiksuoti keli užsikrėtimo atvejai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)