PSO duomenimis, nėra aišku, ar infekcija, priešingai nei 1980 metais išnaikintų raupų atveju, suteikia imunitetą visam gyvenimui. Iš Afrikos žinoma atvejų, kai beždžionių raupais persirgę žmonės vėl užsikrėtė, sakė beždžionių raupų ekspertė Rosamund Lewis.

Dabar jau registruojama ir užsikrėtusių moterų, tačiau didžiausią infekuotųjų dalį sudaro vyrai, turėję lytinių santykių su kitais vyrais. Svarbu, kad simptomus pajutę asmenys izoliuotųsi ir vengtų kontakto ir su šeimos nariais. Virusas dažniausiai perduodamas per fizinį kontaktą.

PSO šiuo metu vertina, kiek pasaulyje yra vakcinos nuo raupų. Šalys visad turėjo atsargų, kad galėtų būti pasirengusios naujam protrūkiui. Kadangi tai ta pati virusų šeima, ši vakcina, PSO duomenimis, efektyvi ir prieš beždžionių raupus. Organizacija mano, kad yra užtektinai vakcinos dabartiniam protrūkiui suvaldyti. Tačiau didesnis jos kiekis būtų reikalingas, jei atvejų skaičius smarkiai išaugtų, sakė PSO ekspertė Sylvie Briand. PSO palaiko kontaktą su vakcinos gamintojomis dėl pajėgumų. Beždžionių raupai laikomi ne tokia sunkia liga kaip raupai.

PSO vadovas priminė, kad pirmą kartą beždžionių raupai žmogui nustatyti jau 1970 metais Afrikoje ir kad sukėlėjas ten jau ilgai cirkuliuoja. Žemyne nuo metų pradžios užsikrėtė daugiau kaip 1 400 žmonių, 66 mirė. „Apgailėtina, kad gyvename pasaulyje, kuriame tarptautinė bendruomenė tik dabar skiria dėmesio beždžionių raupams, nes jie plinta didelių pajamų šalyse“, - sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją