„Ši kova tapo dar sunkesnė virusui pasirodžius tokiose šalyse kaip Sirijos Arabų Respublika, Libija ir Jemenas“, – sakė PSO Viduržemio jūros regiono rytų padalinio direktorius Ahmedas al Mandhari.

Daug metų trunkantys neramumai ir konfliktai sunaikino sveikatos apsaugos infrastruktūrą šiose šalyse, todėl pažeidžiamoms populiacijoms didėja tikimybė sirgti infekcinėmis ligomis, sakė jis internetu iš Kairo vykusioje spaudos konferencijoje.

Kitas rimtas iššūkis šiose valstybėse yra politinis susiskaldymas, dažnai trukdantis dalytis informacija ir teikti humanitarinę pagalbą, pridūrė A. al Mandhari.

Jungtinės Tautos pastaraisiais metais padėtį Jemene vadina didžiausia pasaulio humanitarine krize. Šalyje milijonai žmonių kenčia dėl nepakankamos mitybos ir maisto saugos problemų.

Skurdus Jemenas kol kas yra paskelbęs apie vieną COVID-19 atvejį.

Sirija, kur devynerius metus vyksta pilietinis karas, deklaravo 43 COVID-19 atvejus.

Libija, kur nuo 2011 metų, kai per kelių didžiųjų Vakarų valstybių remtą sukilimą buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi, viešpatauja chaosas ir vyksta kovos, pranešė apie 61 atvejį.

A. al Mandhari taip pat nepritarė pastarojo meto karantino priemonių švelninimui kai kuriose regiono šalyse.

Egiptas, Irakas ir Saudo Arabija neseniai sušvelnino komendanto valandą; šie sprendimai sutapo su musulmonų šventuoju Ramadano mėnesiu.

„Šis per ankstyvas fizinio atstumo priemonių atšaukimas tikriausiai nulems nekontroliuojamą naują COVID-19 perdavimo augimą ir stipresnę antrą atvejų bangą“, – sakė A. al Mandhari.