Peteris Daszakas, zoologas iš Niujorko, padedantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) remiamai misijai, sakė tikįs, kad pagrindinės išvados bus paskelbtos iki planuoto jo išvykimo vasario 10 dieną.

Kalbėdamas iš centrinio Uhano miesto, kur 2019 metų gruodį kilo COVID-19, vyras papasakojo, kad keturiolikos narių grupė kartu su ekspertais dirbo Kinijoje, aplankė pagrindinių židinių vietas ir mokslinių tyrimų centrus, norėdami atskleisti „kai kuriuos tikrus faktus apie tai, kas nutiko“.

Tyrėjai siekia nustatyti, kaip SARS-CoV-2 virusas – kurio genetiškai panašiausias virusas rastas šikšnosparniuose už daugiau nei 1600 kilometrų - staigiai išplito Uhane ir sukėlė stipriausią viruso krizę per daugiau nei šimtmetį. P. Daszako teigimu, šis jų tyrimas pranašauja esminį posūkį kovoje su pandemija.

„Yra vilčių, kad pradedame išties aiškiai suvokti, kas nutiko, o tai leistų mums užkirsti kelią naujai krizei, - penktadienio vakare per „Zoom“ programą kalbėjo P. Daszakas. – Svarbiausia mūsų užduotis – mėginti suprasti, kodėl tokie dalykai atsitinka, idant ateityje, kol lauksime vakcinų, išvengtume reguliarių pasaulinių ekonominių krizių ir siaubingo mirštamumo. Tiesiog tai ne tas atvejis, kai ateitį galima nuspėti logiškai argumentuojant.“

Viso pasaulio mastu COVID-19 sukėlė daugiau nei 105,7 mln. užsikrėtimų, 2,3 mln. mirčių.

Gegužės mėnesį į PSO buvo kreiptasi su prašymu padėti „nustatyti zoonozinę viruso kilmę ir jo kelią į žmonių populiacijas, įskaitant ir galimą tarpinių šeimininkų vaidmenį.“

Peteris Daszakas

Laboratorinio viruso teorija

Neaiškus viruso kelias nuo šikšnosparnių prie žmonių pakurstė spekuliacijų – kurias P. Daszakas ir daugelis kitų mokslininkų atmeta, – neva virusas galėjo ištrūkti iš Uhano virusologijos instituto, maksimalios biosaugos laboratorijos, tiriančios koronavirusus, kurių šaltinis – šikšnosparniai.

Mokslininkai lankėsi laboratorijoje ir klausinėjo Shi Zhengli, daugiau nei dešimtmetį tiriančios virusus, apie mokslinus tyrimus ir ankstyviausių užsikrėtimų koronavirusu atvejus.

„Visa gama“

„Mums iš tikrųjų tenka apžvelgti visą esminių tyrimo aspektų gamą – sakė P. Daszakas. – Reikia deramai pripažinti, kad mus priėmę ekspertai čia Kinijoje daro tą patį pastaruosius kelis mėnesius. Jie darbuojasi nesiafišuodami, renka informaciją, ją nagrinėja ir ruošia.“ Darbas yra pagrįstas bendradarbiavimu, Kinijos kolegoms padedant misijos tyrėjams prisikasti prie esmės, sakė jis.

„Mes kiekvieną dieną kartu su jais tikrinome informaciją, tyrėme naujus duomenis, o tada juos informavome, kad norime nuvykti į pagrindines vietas, – sakė britų mokslininkas. – Jie paprašė pateikti sąrašą. Pasiūlėme, kur, mūsų manymu, turėtume nuvykti ir su kokiais žmonėmis susitikti. Nuvykome į visas sąraše nurodytas vietas, jie tikrai geranoriškai sutiko dalytis informacija.“

P. Dazszakas yra vienas iš dešimties nepriklausomų ekspertų, padedančių vykdyti PSO misiją. Joje dalyvauja ir penki agentūros personalo nariai, po du narius iš Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) ir Paryžiuje įsikūrusios Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos (OIE).

Jungiančios gijos

Misijos atstovai dirbo trimis grupėmis, kurios pagrindinį dėmesį skyrė galimam gyvūnų vaidmeniui šiame procese, epidemiologijai arba ligos plitimui ir išvadoms, paremtoms aplinkos mėginiais. Genetinės sekos duomenys padeda tyrėjams nustatyti gijas, jungiančias informaciją apie pacientus ir laukinius gyvūnus, sakė P. Daszakas.

„Man atrodo, kad mes galėsime baigiantis šiai kelionei pateikti tam tikros vertingos informacijos – labai vertingos informacijos, bet nenorėčiau konkretizuoti, kokia tai bus informacija ar kokia kryptimi galimas posūkis“, – sakė jis pridurdamas, kad grupės išvados, prieš paskelbiant jas viešai, yra konfidencialaus pobūdžio.

P. Daszakas, gilinęsis į gyvūnų vaidmenį, sakė, kad jo kelionė į Huano gyvo maisto turgų centriniame Uhane buvo ypač naudinga.

Kinijos vadinamuosiuose „šlapiuosiuose turguose“ (angl. „wet markets“) daugiausia parduodamos jūros gėrybes, taip pat šviežia mėsa, juose pardavinėjami ir vietoje skerdžiami laukiniai gyvūnai. Jis tapo pirminio protrūkio židiniu, kai buvo fiksuojami užsikrėtimai tarp darbuotojų ir pirkėjų, todėl buvo manoma, kad būtent čia virusas galėjo peršokti nuo gyvūnų prie žmogaus.

Peteris Daszakas

„Svarbūs įkalčiai“

Vėlesni tyrimai nustatė pirminių atvejų tarp žmonių, nesusijusių su turgumi, taip sugriaudami tokią teoriją. Tyrėjai ieškojo toliau ir aptiko „svarbių įrodymų“, susijusių su turgaus vaidmeniu, sakė P. Daszakas, atsisakęs detalizuoti informaciją.

„Šiuo metu mes mėginame visus turimus faktus sujungti į vieną visumą, – sakė jis. – Tris minėtas gijas tyrėme atskirai. Dabar mėginsime jas susieti ir tada matysime, kas iš to išeis.“

Nors maisto turgus uždarytas ir išvalytas beveik iškart po to, kai buvo patvirtinti užsikrėtimo atvejai, „jis vis dar gana nepaliestas“, sakė P. Deszekas. „Žmonės skubėjo ir paliko įrangą, rakandus, paliko to, kas vyko, įkalčius, ir būtent juos mes ir tyrėme“, – kalbėjo ekspertas.

Mokslininkai Kinijoje, paėmę aplinkos mėginius pačiame turguje, nustatė vietų, kur buvo aptikta SARS-CoV-2 pėdsakų, sakė jis. Tyrėjams taip pat padėjo gilesnės žinios apie COVID-19, geresnis šios ligos supratimas.

„Mes žinome dabar tai, ko tada nežinojome – kad kiekvieno sunegalavimo atveju, buvo ir besimptomių formų arba formų, kurias sunku atskirti nuo peršalimo ar kosulio, – sakė P. Darszakas. – Todėl nebuvo visiškai netikėta, kad bus kitokių atvejų nei tie, kure pateko į ligonines. Bet kiek jų tokių, kada visa tai prasidėjo? Prie to mes vis dar dirbame.“

Viruso kelias eina per „painius labirintus“, ir susekti tą jo kelionę yra sudėtinga ir prireiks „tikrai daug laiko“, sakė P. Daszakas. „Iš to, ką aš jau mačiau, galiu teigti, kad yra keletas realių faktų, susijusių su tuo, kas nutiko. Ir tikiuosi, kad iki šios kelionės pabaigos mums pavyks pateikti svarų, įtikimą paaiškinimą“, – kalbėjo jis.

Peteris Daszakas