Susitarimas buvo pasiektas po virtinės susitikimų, įskaitant posėdžius, kuriuose dalyvavo Irano revoliucinės gvardijos Kudso (Jeruzalės) pajėgų, atsakingų už operacijas užsienyje, vadas generolas majoras Qasemas Soleimani.

Jis buvo susitikęs su aukšto rango lyderiais Nadžafe ir Bagdade, spausdamas vieningai paremti A. Abdel Mahdi.

Vienas šaltinis, dalyvavęs kai kuriuose susitikimuose, sakė AFP, kad Q. Soleimani susitiko su populistu dvasininku Moqtada Sadru, aktyviai reiškusių palaikymą protestams, taip pat Mohammedu Ridha Sistani – Irako šiitų dvasinio lyderio didžiojo ajatolos Ali Sistani sūnumi.

„Šių susitikimų rezultatas buvo susitarimas, kad Abdel Mahdi liks savo poste“, – nurodė šaltinis.

Visuomenės pyktis dėl korupcijos ir darbo vietų stygiaus spalio 1-ąją prasiveržė demonstracijomis. Vėliau protestuotojai pradėjo reikalauti iš pagrindų pertvarkyti visą sistemą.

77 metų A. Abdel Mahdi į valdžią atėjo praeitais metais. Jis žadėjo spręsti tiek korupcijos, tiek nedarbo problemas.

Tačiau premjeras tapo protestuotųjų įtūžio taikiniu ir buvo kaltinamas dėl kruvinų priemonių demonstrantams vaikyti, dėl kurių nuo protestų pradžios jau žuvo beveik 300 žmonių.

Kitas šaltinis sakė, kad politinės frakcijos šią savaitę susitarė imtis reformų, jeigu premjeras ir vyriausybė liks dirbti.

„Dauguma susitikime dalyvavusių didžiųjų blokų vadovų sutiko palikti Adelį Abdel Mahdi ir išlaikyti valdžią, mainais į antikorupcines reformas ir konstitucijos pataisas“, – sakė šaltinis, vienos iš susitikime dalyvavusių partijų aukšto rango narys.

„Jie susitarė užbaigti protestus visomis prieinamomis priemonėmis ir iš naujo atidaryti tiltus bei užblokuotas gatves“, – pažymėjo jis.

Praeitą naktį saugumo pajėgos pradėjo griauti protestų stovyklas Bagdade, Basros uostamiestyje ir šiitų šventajame Karbalos mieste.