Toks jų elgesys nesuderinamas su Ukrainoje paskelbtu draudimu rengti panašias iškilmes, taip pat naudoti tankus ir kitus parade pademonstruotus pabūklus, rašoma Laisvosios Europos radijo portale.

Kaip informavo naujienų agentūra AFP, gegužės 9 d. įvykusi pabūklų, kuriuos Rusijos remiami separatistai eksploatavo per ketverius metus trunkantį konfliktą su šalies vyriausybės pajėgomis, demonstracija pažeidžia 2015 metais pasirašytą paliaubų sutartį, kurios laikytis šiaip jau nesistengė nei viena, nei kita pusė.

Paliaubų sutartimi abi šalys buvo raginamos patraukti nuo demarkacijos linijų minosvaidžius, raketas ir kitus didelio kalibro ginklus. Viena iš tokių linijų kaip tik ir eina Donecko priemiesčiais.

AFP korespondentas suskaičiavo net 45 sunkiosios karinės technikos pavyzdžius, įskaitant tankus, artilerijos kompleksus ir reaktyvinės artilerijos kovos mašinas.

Ant daugelio įrenginių buvo išpieštos sovietmečio simbolikai priskiriamos raudonos žvaigždės, taip pat Georgijaus juostos su juodais ir oranžiniais dryžiais – vienas iš būdingiausių minint pergalę Antrajame pasauliniame kare naudojamų atributų.

Rengti šią šventę – Kijevo akimis, Rusijos agresijos ir ekspansionizmo šlovinimo iškilmes – Ukrainoje buvo uždrausta po 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ taip pat pranešė, kad parade pravažiavo kelios dešimtys karinių transporto priemonių, tarp kurių buvo tankų T-72, haubicų, savaeigės artilerijos kompleksų, raketų leidimo įrenginių, taip pat suremontuoto Antrajame pasauliniame kare naudoto transporto.

„Visi parade pademonstruoti įrenginiai buvo gauti kaip trofėjai“, – agentūrai AFP sakė separatistų karo vadas Oleksandras Voroninas ir patikino, kad viskas buvo perimta iš Ukrainos pajėgų, o tada suremontuota.

Atidarant renginį, skirtą pergalei prieš nacistinę Vokietiją paminėti, separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka maždaug 35 tūkst. žmonių miniai kalbėjo, kad regiono gyventojai „ginklais turi ginti savo žemę“ ir apsaugoti „rusiškąjį pasaulį“ nuo Ukrainos nacionalistų.

Vietos gyventojai į paradą atėjo prie drabužių prisisegę Georgijaus juosteles, nešini raudomis vėliavomis ir gėlių puokštėmis. Kai kurie vedėsi vaikus, aprengtus stilizuotomis Antrojo pasaulinio karo laikų uniformomis.

Nors Rusijoje Vladimiro Putino prezidentavimo laikais sovietinio stiliaus paradų tradicija tarsi atgimė, po 2014 metų balandį įsiplieskusio konflikto su Rusijos remiamais separatistais Kijevo kontroliuojamuose Ukrainos regionuose šios iškilmės buvo uždraustos.