"Reiškiame tvirtą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, - skelbia Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM). - Smerkiame separatistų veiksmus Donecko srityje ir kituose Ukrainos rytiniuose regionuose - Luhanske, Charkove. Tokiais išorinių jėgų remiamais veiksmais ir provokacijomis siekiama destabilizuoti padėtį šiame regione ir visoje Ukrainoje. Remiame Ukrainos Vyriausybės pastangas taikiu būdu išspręsti susidariusią sudėtingą ir neprognozuojamą situaciją."

Lietuvos URM konstatuoja, jog nemato "jokių Rusijos pastangų deeskaluoti situaciją, siekti diplomatinio dialogo - greičiau priešingai".

"Provokatoriai Rytų Ukrainoje su Rusijos valstybinėmis vėliavomis atakuoja valstybės institucijų pastatus, akivaizdžiai siekia kartoti „Krymo scenarijų“. Raginame ES užsienio reikalų ministrų susitikime balandžio 14 d. griežtinti ES reakciją, kuri galėtų sustabdyti Ukrainai daromą ekonominį ir karinį spaudimą", - skelbia Lietuvos URM.

Ukrainos vidaus reikalų ministras įvertino situaciją Donecke

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas savo socialinio tinklo "Facebook" paskyroje pasidalino informacija apie situaciją Donecko apskrityje.

"Kramatorske, Donecko apskrityje, vyksta susišaudymas... Nežinomi asmenys apšaudė milicijos pastatą. Pareigūnai atsišaudo", - rašė jis, skelbia unian.net.

Nepraėjus nė valandai nuo ministro pareiškimo, Kramatorske po susišaudymo užgrobtas milicijos pastatas.

"Donesko srities miestelyje Krasnyj Lymane kovinių pajėgų antpuolis su trumpais vamzdžiais rusiškos gamybos automatais AK-100 atremtas milicijos pareigūnų ir miesto kovotojų. Ginklais АК100 su granatų mėtimo įtaisais yra ginkluoti tik Rusijos federacijos kariai", - pabrėžė jis.

Slovjanske, ministro turimais duomenimis, yra sunaikinti mobilieji tinklai, blokuotas milicijos pastatas ir saugumo pastatas.

Pasak jo, Ukrainos valdžia šiuo metu vertina šeštadienio įvykius kaip Rusijos agresiją.

Užėmė pastatus

Ginkluoti prorusiški aktyvistai šeštadienį užėmė milicijos skyrių Ukrainos rytinės Donesko srities miestelyje Krasnyj Lymane, pranešė vietos žiniasklaida.

Internetinis laikraštis „Novosti Donbassa“ citavo incidento liudininkus, kurie sakė, kad apie 20 ginkluotų vyrų įžengė į milicijos skyrių, kurį apsupo Afganistano karo veteranų ir kazokų organizacijų nariai.

Anksčiau šeštadienį ginkluoti prorusiški aktyvistai, pasivadinę Donbaso liaudies pašauktiniais, užėmė milicijos skyrių Slovjansko mieste, Donecko srityje.

Partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) įstatymų leidėjas Oleksandras Bryhynecis socialiniame tinkle „Facebook“ rašė: „Krasnyj Limano mieste separatistai užėmė milicijos pastatą. Šiuo metu su jais vedamos derybos“.

Vėliau Ukrainos vidaus reikalų ministras patikslino, jog puolimas buvo atremtas.

Donecke prorusiški protestuotojai šturmavo ministerijos skyrių

Apie 200 prorusiškų protestuotojų, ginkluotų lazdomis, šeštadienį įsiveržė į Ukrainos vidaus reikalų ministerijos (VRM) vietos padalinio būstinę rytiniame Donecko mieste, pranešė žiniasklaida.

Naujienų agentūros AFP korespondentas nurodė, kad protestuotojai nesutiko pasipriešinimo, o ant oficialiai išformuotų milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ autobuso, kuris greitai atvažiavo į įvykio vietą, buvo pritvirtintos juostelės su oranžinės ir juodos spalvos dryžiais – solidarumo su prorusiškomis jėgomis simbolis.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad protestuotojai reikalavo, jog atsistatydintų vietos VRM vadovas Kostiantynas Požydajevas.

Pasak „Interfax“ korespondento, iš „Berkut“ autobuso išlipo apie 20 specialiųjų pajėgų narių, ant kurių neperšaunamų liemenių taip pat buvo pritvirtintos vadinamosios Georgijaus juostelės.

Vienas iš pareigūnų, veikiausiai to būrio vadas, pareiškė: „Berkut“ visada buvo su liaudimi. Mes jūsų neišdavėme ir neišduosime.“

Minia pasveikino šiuos žodžius džiaugsmingais šūksniais. Pareigūnai vėl sulipo į autobusą ir išvažiavo.

Tuo tarpu Rusijos valstybinė naujienų televizija „Rossija 24“ pranešė, kad buvę „Berkut“ nariai, priklausantys naujai suformuotam milicijos specialiųjų pajėgų daliniui, šeštadienį atsisakė vykti į Slovjansko miestą Donecko srityje, kur ginkluoti aktyvistai, pasiskelbę „Donbaso liaudies pašauktiniais“, užėmė vietos milicijos skyrių.

Slovjanske sulaikyti žurnalistai

Slovjanske neramumai tęsiasi: ginkluoti žmonės sulaikė Hromadske TV ir Lenta.ru žurnalistus ir uždraudė jiems dirbti, rašo unian.net cituodamas vietos žiniasklaidą.

Žurnalistai sako, jog sulaikyti buvo iškart, kai prisiartino prie užimto VRM pastato. Po kurio laiko jie buvo paleisti.

Sulaikyti žurnalistai teigė, jog girdėjo, kaip vienas juos apieškojusių asmenų prisistatė esantis iš Krymo saviginos būrio.

Užėmė ir milicijos skyrių Slovjanske

Kelios dešimtys ginkluotų aktyvistų šeštadienį užėmė milicijos skyrių neramiame Ukrainos rytiniame regione, garsėjant ten didelę gyventojų dalį sudarančių rusakalbių reikalavimams atsiskirti nuo Kijevo ir prisijungti prie Rusijos.

Ši ataka ir nesėkmingas prokuratūros pastato šturmas Donecko mieste pabrėžė įtampą šioje krizėje, kurią Europos Sąjungos (ES) ir JAV diplomatai tikisi sumažinti, kai ateinantį ketvirtadienį Ženevoje susodins Maskvos ir Kijevo atstovus prie keturšalių derybų stalo.

Šeštadienio rytą aktyvistai užėmė milicijos skyrių Slovjanske, esančiame maždaug už 60 kilometrų į šiaurę nuo srities sostinės Donecko.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pareiškė, kad ginkluoti žmonės užėmė Slovjansko milicijos skyrių Donecko srityje.

„9.30. Kol kas Slovjanske ginkluoti, maskuojančias uniformas vilkintys vyrai yra užėmę milicijos rajono skyrių. Štai čia reakcija bus labai griežta. Kaip ir skirtumas tarp protestuojančiųjų ir teroristų“, – šeštadienio rytą parašė VRM vadovas socialiniame tinkle „Facebook“.

Anot pareigūnų, kaip pranešė 5-asis televizijos kanalas, minimą milicijos skyrių puolė šeši ginkluoti žmonės, kurie paleido kelis šūvius į orą ir šturmavo rajono skyrių.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“, Slovjansko merė Nelia Štepa po derybų su ginkluotais žmonėmis, užėmusiais milicijos skyrių, pranešė, kad jie yra „Donbaso liaudies pašauktinių“ atstovai.

„Praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo užimtas Slovjansko milicijos skyrius, Slovjansko merė surengė derybas su Donbaso liaudies pašauktinių atstovas ir pradėjo raminti miesto gyventojais. Pasak Nelios Štepos, miesto gyventojams niekas negresia. Užgrobėjai yra liaudies pusėje ir tokiu būdu rodo savo nepritarimą Kijevo valdžiai“, – rašo vietos naujienų portalas slavgorod.com.ua.

Donecko separatistų lyderis Serhijus Cyplakovas prisiėmė atsakomybę dėl to reido pranešime, kuris buvo atsiųstas Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

„Jie neginkluoti“, – rašė S.Cyplakovas.

Tačiau vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas matė, kad Slovjansko milicijos skyrius apsuptas kelių slepiamąsias uniformas ir kaukes dėvinčių žmonių, kurie gatvėje įkūrė patikros postą, ant kurio iškėlė Rusijos vėliavą.

Ukrainos VRM šeštadienį apie vidurdienį pranešė, kad pastate yra apie 20 ginkluotų vyrų, kurie prisistatė esą Donecko respublikos iniciatyvinės grupės nariai.

„Užėmimo tikslas – ginklai. Budinčiųjų dalyje buvo 20 automatų, daugiau kaip 400 Makarovo pistoletų, taip pat ir šoviniai. Jokių konkrečių reikalavimų piktadariai nereiškia. Ginklus dalija mitingo dalyviams, kuris dabar vyksta Slovjanske“, – sakoma pranešime.

Slovjansko merė N.Štepa dar pareiškė, kad šio miesto administracijos pastatą užėmė aktyvistai ir liaudies pašauktiniai, nuėmė Ukrainos vėliavą ir iškėlė Rusijos trispalvę.

Kijevas kaltina Rusijos agentus

Ukrainos vidaus reikalų ministras pridūrė, kad atskira užpuolikų grupė taip pat nesėkmingai mėgino užimti Donecko prokuratūrą.

„Jie visi buvo išvaryti. Iš pastato buvo pašalinti pašaliniai asmenys, – rašė A.Avakovas. – Dar vienas apsišaukėlis gynybos ministras buvo suimtas.“

Vienas AFP reporteris matė daug milicininkų, budinčių prie prokuratūros ir kito vyriausybės kontroliuojamo pastato.

Šiuo metu Donecko administracijos pastatas kontroliuojamas ginkluotų asmenų, paskelbusių šią sritį „liaudies respublika“ ir paprašiusių Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiųsti pajėgas į rytų Ukrainą.

A.Avakovas trečiadienį paskelbė 48 valandų ultimatumą Donecko separatistams sudėti ginklus, grasindamas panaudoti jėgą, jeigu šis reikalavimas nebus išpildytas.

Tačiau jokių veiksmų nebuvo imtasi, o Rusija penktadienį perspėjo, kad bet koks jėgos panaudojimas priverstų Maskvą boikotuoti derybas Ženevoje.

Į keblią padėtį patekęs Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas per iš anksto neskelbtą vizitą Donecke penktadienį pažadėjo suteikti didesnes galias šalies regionams ir niekada nevaržyti rytinių sričių teisių vartoti rusų kalbą.

Kijevas anksčiau sakė esantis pasiruošęs suteikti didesnes galias regionams, tačiau nesutinka pertvarkyti valstybę į federaciją, kaip ragina Rusija.

Tačiau A.Jaceniuko pastangos tarpininkauti iš dalies buvo nesėkmingos, ne tiek Donecke, tiek Luhanske vyriausybinius pastatus užėmę ginkluoti užpuolikai nori surengti referendumus dėl nepriklausomybės, kurie vyktų per pirmalaikius Ukrainos prezidento rinkimus gegužės 25 dieną.
Ukrainos naujoji valdžia griežtai atmetė tokį reikalavimą, nes panašus referendumas praeitą mėnesį nulėmė Rusijos įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją.

Tiek Vakarų šalių lyderiai, tiek Kijevas kaltino Kremlių kurstant šiuos neramumus ir kuriant pretekstą potencialiai invazijai į rytų Ukrainą, tačiau Maskva tokius kaltinimus griežtai neigia.

Kijevas citavo šeštadienį vykusį užsienio reikalų ministro Andrijaus Deščycios pokalbį su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu, per kurį jis paragino „sustabdyti provokuojančius Rusijos specialiųjų tarnybų veiksmus Ukrainos rytiniuose regionuose“.

Taikiniai - Krymo lyderiai

Naujų JAV sankcijų taikiniu tapo faktinis Sevastopolio miesto meras Aleksejus Čalyj, kuris buvo vienas iš kovo 18-osios sutarties dėl Krymo prijungimo prie Rusijos signatarų.

Sankcijos taip pat bus taikomos Krymo pirmojo ministro pavaduotojui Rustamui Temirgalijevui ir Jurijui Žerebcovui, kuris laikomas vienu iš pagrindinių kovo 16 dieną šiame Juodosios jūros pusiasalyje surengto separatistinio referendumo organizatorių.

Rinkimų komisijos pareigūnams Michailui Malyševui ir Valerijui Medvedevui sankcijos paskelbtos už to balsavimo, kurį Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai Europoje laiko neteisėtu, administravimą.

Į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą taip pat įtrauktas buvęs Ukrainos saugumo tarnybų vadovas Piotras Zima, kuris buvo pašalintas iš posto, kai prisiekė ištikimybę naujajai Krymo valdžiai.

Naujosios priemonės taip pat bus taikomos buvusiam Ukrainos parlamento pirmininko pavaduotojui Serhijui Cekovui, kuris padėjo surengti referendumą dėl Krymo atsiskyrimo nuo Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11321)