Oficialios KCNA naujienų agentūros išplatintos nuotraukos paskelbtos kartu su sentimentaliu tekstu apie Kim Jong Uno akyse atsispindinčią didybę, o jo pasijodinėjimas baltu žirgu įvardijamas kaip „ypatingos svarbos įvykis“ visai tautai.

Agentūros teigimu, Šiaurės Korėjos lyderį lydėję pareigūnai išreiškė viltį, jog „laukia didi operacija, dar kartą priblokšianti pasaulį savo didybe ir tapsianti dar vienu Korėjos revoliucijos žingsniu“, teigia agentūra.

Analitikų vertinimu, šis pasijodinėjimas gali žymėti naują branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos politikos kryptį.

„Seniau Kim Jong Unas yra kopęs į Paektu kalno viršūnę prieš priimdamas svarbius politinius sprendimus“, – sako Azijos politikos studijų instituto analitikas Shin Beom Chul.

Kim Jongh Unas į kalno viršūnę lipo 2017 metų gruodį prieš imdamasis diplomatinių iniciatyvų, galiausiai pasibaigusių susitikimu su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu.

Deja, bet derybos po paskutinio Kim Jong Uno ir D. Trumpo viršūnių susitikimo vasarį žlugo, o Šiaurės Korėja ir toliau didina įtampa naujais raketiniais bandymais.

Šiaurės Korėjos lyderių, jojančių ant baltų žirgų snieguotų kalnų, konkrečiai Paektu, fone pastaruoju metu yra bene pagrindinė Kim Jong Uno, jo tėvo Kim Jong Ilo ir senelio Kim Il Sungo nuotraukų, plakatų ir portretų tema.

Kaip teigia Dongseo universiteto Pietų Korėjoje profesorius B. R. Myersas, besispecializuojantis Šiaurės Korėjos propagandos klausimais, tokie įvaizdžiai simbolizuoja lyderio, saugančio šalies kultūrinį ir ideologinį grynumą, motyvą, vaizduoja jį kaip tautos sargą nuo piktavališkų išorės jėgų.

Kim Jong Unas taip pat apsilankė vieno didelio masto projekto statybose, kur žurnalistams pareiškė dėl visų šalies nelaimių ir sunkumų kaltinantis ne ką kitą, o Jungtinių Valstijų vadovaujamas tarptautines sankcijas.

„Situacija šalyje labai sudėtinga, o ją tokia pavertė priešiškai nusiteikusių jėgų spaudimas ir sankcijos, būtent šie veiksniai kalti dėl mums tenkančių sunkumų“, – sako Kim Jong Unas.

Šiaurės Korėjai dėl šalies vykdomos branduolinės ir raketinės programos Jungtinės Tautos yra pritaikiusios nemažai sankcijų. Pchenjanas ir Vašingtonas derybas svarsto atnaujinti dar šį mėnesį Švedijoje, bet jos pasmerktos žlugti, jeigu Jungtinės Valstijos, kaip teigia Šiaurės Korėja, neatsisakys savo „seno požiūrio“.

Spalį Šiaurės Korėja išbandė, kaip teigiama, povandeniniams laivams skirtą balistinę raketą, atvėrusią naują tokių raketų galimybių etapą – tai bene labiausiai provokuojantis bandymas, įvykdytas nuo 2018 metų.