„Aukos tokio pobūdžio bylose pasakoja savo istorijas, bet tai daro lėtai. Jie pasakoja savo pačių tempu, - sakė Riversaido apygardos prokuroras Mike`as Hestrinas. – Viskas paaiškės, kai paaiškės“.

Visi vaikai tebėra ligoninėje. Jie pajuto palengvėjimą, kad yra ne namuose, pažymėjo M. Hestrinas.

Tyrėjai išsiaiškino, kad vaikai būdavo atskirti vienas nuo kito ir uždaryti skirtinguose kambariuose mažomis grupelėmis, teigė M. Hestrinas.

Vaikai negalėdavo žiūrėti televizoriaus ar klausyti radijo, bet galėdavo skaityti bei rašyti ir išreikšti save dienoraščiuose – namuose pareigūnai konfiskavo šimtus tokių dienoraščių, pažymėjo apygardos prokuroras.

„Man atrodo, kad jiems trūksta supratimo, kaip funkcionuoja pasaulis“, - sakė M. Hestrinas.

Vienas iš vyresnių berniukų lankydavo įvairias pamokas valstybiniame Šv. Hiacinto koledže, bet jo motina nuveždavo jį į mokyklą ir laukdavo jo prie klasės, teigė prokuroras.

Koledžas patvirtino, kad vienas iš Turpinų vaikų buvo jų moksleivis, bet atsisakė suteikti daugiau informacijos, įskaitant ir tą, kuri paprastai paviešinama pagal federalinius privatumo įstatymus.

Anksčiau šią savaitę netikras Louise Turpin brolis Billy Lambertas keliems žiniasklaidos kanalams sakė, kad ji svajojo kurti realybės šou apie savo didelę šeimą.

Tačiau M. Hestrinas nurodė, kad tyrėjai neaptiko jokių įrodymų, rodančių, kad sutuoktiniai būtų siekę žiniasklaidos dėmesio ar bandę patekti į realybės šou.

Tėvai, 2010 metais persikėlę gyventi į Kaliforniją, nepripažįsta savo kaltės dėl gausybės kaltinamųjų punktų kankinimu, smurtu prieš vaikus, smurtu prieš išlaikytinius ir neteisėtu įkalinimu. Į teismą jie turi sugrįžti vasario 23 dieną.

Kai buvo pateikti kaltinimai, prokurorai teigė, kad smurtauti prieš vaikus pora pradėjo dar tuomet, kai gyveno Teksase.

Pabėgus 17 metų dukrai, policija skubiai ėmėsi veiksmų ir suėmė sutuoktinius, o jų 13 vaikų perdavė valstybės globon.

Vaikų laukia ir dar vienas smūgis – paaiškėjo, kad 13 brolių ir seserų nebegyvens kartu, nors ir prašė pareigūnų jų neišskirti.

Šeši Turpinų vaikai bus išskirstyti į dvejus globėjų namus, o likę septyni suaugę vaikai, turintys vystymosi sutrikimų, bus apgyvendinti pensionate, nurodė „CBS News“.

DELFI primena, kad per vieną iš teismo posėdžių Kalifornijos apygardos prokuroras Mike'as Hestrinas vaizdžiai papasakojo, kokią fizinę ir emocinę prievartą patyrė tėvų namuose kalinti vaikai.

Dauguma iš 13 vaikų buvo labai prastai maitinami ir nusilpę. Dalis jų turi kognityvinių sutrikimų. Kalbant apie fizinį smurtą, tėvai, anot prokuroro, savo vaikus mušė, smaugė, dusino, ilgą laiką laikydavo surištus arba prirakintus.

Kaip pasakojo M. Hestrinas, „bausmės trukdavo savaitėmis ar mėnesiais“. Nors vaikai ir buvo maitinami pagal labai griežtą grafiką, pareigūnai nustatė, kad tinkamai valgė tik vienas vaikas, jam dveji. Dėl šios priežasties kaltinimai kankinus šį mažametį tėvams nepateikti.

Jau nekalbant apie prastos mitybos sukeltus negalavimus, pavyzdžiui, sunykusius raumenis, kelios poros atžalos turi ir rimtų kognityvinių sutrikimų bei kenčia nuo neuropatijos. Neuropatija – nervų sistemos pažeidimas, kurį sukelia intensyvus ilgalaikis fizinis smurtas.

Kalbėdamas apie prastą vaikų mitybą, M. Hestrinas paaiškino, kad, pavyzdžiui, dvylikos metų vaikas sveria tiek, kiek turėtų sverti septynmetis, o štai 29 metų poros dukros svoris – viso labo 38 kilogramai.

Tėvai pirkdavo maisto ir, kaip įtariama, leisdavo vaikams į jį pasižiūrėti, tačiau valgyti neduodavo. Pavyzdžiui, leisdavo varvinti seilę žiūrint į pyragus, tačiau neleisdavo jų paskanauti. Vaikai rašė dienoraščius, juos pareigūnai konfiskavo kaip įrodymus.