Viena iš programišių grupių „Kiberpartizanai“ prisiėmė atsakomybę už „Baltarusijos geležinkelių“ serverių darbo sutrikimus. Jie tikina, kad užšifravo didžiąją dalį informacijos, saugomos serveriuose, ir sunaikino atsargines kopijas.

Programišiai savo veiksmus argumentuoja tuo, jog tokiu būdu sulėtins ir sutrikdys geležinkelių, kuriais šiuo metu keliauja Rusijos kariai, darbą.

Skelbiama, kad per programišių ataką nei automatikai, nei saugumo sistemoms nepakenkta.

Programišiai žada paviešinti šifruočių raktus mainais už „penkiasdešimties politinių kalinių išlaisvinimą ir Rusijos Federacijos pajėgų telkimo Baltarusijoje sustabdymą“.

Reform.by primena, kad pirmadienį per spaudos konferenciją „Baltarusijos geležinkelių“ atstovai paskelbė, kad dėl techninių problemų laikinai neprieinamos pravažiavimo dokumentų pildymo internete paslaugos.

2020 metų rugsėjį „Kiberpartizanai“ sutrikdė vakarinę Baltarusijos valstybinių televizijos kanalų „Belarus 1“ ir ONT transliaciją internete. Buvo parodyti žiaurūs demonstrantų sulaikymo kadrai.

„Kiberpartizai“ tuomet įsilaužė į „Belteleradiokompanija“ puslapį internete.

Tuo metu buvo transliuojamas laikinai Baltarusijos sveikatos ministro pareigas einančio Dmitrijaus Pikevičiaus interviu, skirtas prastėjančiai COVID-19 situacijai šalyje aptarti.

Interviu netrukus pertraukė vaizdai, kuriuose matoma, kaip Baltarusijos OMON žiauriai elgiasi su dėl suklastotų prezidento rinkimų protestuojančiais žmonėmis.

Tie patys kadrai sutrikdė ir dar vieno valstybinio televizijos kanalo ONT transliaciją internete. Vėliau minėtasis kanalas transliaciją internete nutraukė, tai pat pasielgė ir kitas programišių taikiniu tapęs kanalas „Belarus 1“, rašė DW žurnalistas Minske.

Savo kanale „Telegram“ platformoje „Kiberpartizanai“ išplatino pareiškimą, kuriame teigiama: „Jeigu „Belteleradiokompanija“ nenori žmonėms rodyti tiesos, ją parodysime mes“.

Baltarusijos „Kiberpartizanai“ jau anksčiau buvo įsilaužę į Baltarusijos prezidento administracijos, Vidaus reikalų ministerijos akademijos, Baltarusijos prekybos ir amatų rūmų, „Beloruskije lotereji“ svetaines internete.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)