Vyriausybė turėtų apsvarstyti galimybę įvesti naujus ribojimus visos šalies mastu kalėdiniu laikotarpiu, o ne dabar, tvirtina Oksfordo universiteto profesorius.

C. Heneghanas „Sky News“ pasakojo, kad šiuo metu koronaviruso atvejų skaičius didėjimą reikia vertinti „ramiai ir šaltai“.

Jo teigimu, tai atspindi kitų kvėpavimo takų infekcijų, pavyzdžiui, paprasto peršalimo, „sezoninį poveikį“, kuris metų pabaigoje smarkiai sustiprėja.

„Viskas, ką turime dabar daryti – sulėtinti ribojimų tempą. Laukia ilga žiema. Negalime sau leisti imtis griežtų priemonių... Poveikis ekonomikai dėl to, kas nutiks iš karto viską sustabdžius, bus didžiulis, nes atsivėrus išlieka didelė tikimybė, kad netrukus ir vėl teks užsidaryti“, – aiškina profesorius C. Heneghanas.

Šalies premjeras, kaip teigiama, nenoriai svarsto apie naujas visuotines ribojančias priemones, kurios būtų panašios į jau įvestas kai kuriose Didžiosios Britanijos dalyse – griežtą restoranų ir barų darbo laiko ribojimą ir draudimą tarpusavyje bendrauti asmenims iš skirtingų namų ūkių.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas sekmadienį „Sky News“ pasakojo, kad Jungtinė Karalystė pasiekė „virsmo tašką“, kai gali būti įvestos „griežtesnės ribojančios priemonės“.

Tačiau profesorius C. Heneghanas, Oksfordo įrodymais paremtos medicinos centro vadovas ir žinomas vyriausybės požiūrio kritikas, teigia, kad bet kokios griežtesnės priemonės būtų naudingesnės švenčių laikotarpiu.

„Šiuo metu svarstau apie Kalėdų atostogas ir galimybę jas pratęsti. Dažnai sausį, sugrįžus po jų, susiduriame su žymiu mirčių skaičiaus išaugimu – maždaug penkiais tūkstančiais per savaitę daugiau nei šiuo metu. Taip yra dėl sezoninio poveikio“, – kalbėjo profesorius.

„Tad jeigu ieškome tinkamo laiko sulėtėjimui, kai jis bus nebeišvengiamas, dėl šios priežasties geriausia rinktis žiemos vidurį, kai galime susidurti su problemomis. Tuomet žmonėms bus lengviau nei dabar paaiškinti, kodėl tokių priemonių imamės“, – tęsė C. Heneghanas.

Tokie svarstymai pasigirdo tuo metu, kai testavimo sistemai sunkiai sekasi susidoroti su testavimo paklausa, o naujų koronaviruso atvejų skaičius vis auga. Šeštadienį pranešta apie 4422 naujus atvejus – tai didžiausias skaičius nuo gegužės 8 d.

Visgi situacija vis vien yra kiek geresnė nei protrūkio piko metu, kai testavimo galimybė gyventojams nebuvo taip plačiai prieinama.

Profesorius C. Heneghanas „Sky News“ sakė, kad nėra įrodymų dėl antrosios bangos. Jis kaltino vyriausybę dėl siauro požiūrio.

Eksperto teigimu, „pernelyg daug nesergančių asmenų susitelkia į vieną ligą“, o priekinėse linijose esantys ekspertai neturi galimybės tinkamai pasireikšti.

„Reikia sulėtinti tempą, pasitelkti daugiau ekspertų, kad būtų galima priimti gerokai labiau subalansuotą sprendimą dėl to, ką iš tiesų turime daryti ir koks bus to poveikis ne tik COVID-19. Juk egzistuoja ir visos kitos infekcijos, neužmirškime visų tipų vėžio, širdies ligų“, – tvirtino profesorius.

Jis teigė, kad taip pat reikalingas „kontrolės planas“, padėsiantis apsaugoti senelių namų gyventojus. C. Heneghanas pabrėžė ir paprastesnės komunikacijos svarbą.

„Gyventojai šiuo metu pasigenda vienos paprastos žinutės: jei pasireiškia simptomai, reikia izoliuotis. Aš susiduriu su daugybe žmonių, kurie to paprasčiausiai nesupranta, nes tokia žinutė nebuvo aiškiai iškomunikuota“, – tikina profesorius.

Visgi mokslininkų ir akademikų požiūriai pandemijos metu išsiskyrė. Štai seras Davidas Kingas, kritiškai vertinęs ribojančių priemonių sušvelninimą, „Sky News“ teigė nesutinkantis su profesoriaus C. Heneghano siūlymu atidėti suvaržymus.

„Jei atvirai, aš taip nemanau“, – sako seras D. Kingas. Jis nuo 2000 iki 2007 metų buvo vyriausiasis patarėjas mokslo klausimais, o šiuo metu yra „Independent SAGE“ pirmininkas. Tai nuo Mokslinės patariamosios nenumatytų situacijų grupės, patarinėjančios vyriausybei, nepriklausoma organizacija.

„Mano manymu, C. Heneghanas turi suvokti, kad egzistuoja tikimybė, jog imuniteto lygis šalyje nėra toks aukštas, kaip būtų galima spręsti iš jo teiginių. Manau, būtų nepaprastai rizikinga įgyvendinti jo pasiūlymą“, – teigė D. Kingas.

Jis pridūrė: „Mes nenorime, kad pandemija ir vėl įsisiautėtų. Ilguoju laikotarpiu mūsų ekonomikai labiau pakenks ribojančių priemonių įgyvendinimo atidėliojimas, jei ir vėl teks įvesti karantiną. Tai pakenks ir šalies gyventojų sveikatai“.

Sveikatos sekretorius M. Hancockas „Sky News“ sakė, kad žmonės privalo griežčiau laikytis dėl koronaviruso įvestų taisyklių ir nurodymų. Jo teigimu, gyventojai „per vasarą labiau atsipalaidavo“.

M. Hancockas sakė esąs „susirūpinęs“, kad daug žmonių pažeidžia saviizoliacijos nurodymus. Už tai jie yra baudžiami – baudos pažeidėjams siekia iki 10 tūkst. svarų (apie 10,9 tūkst. eurų).

Tiesa, naujoms ribojančioms taisyklėms gali paprieštarauti parlamentas.

Seras Grahamas Brady, įtakingojo vadinamojo „1922-ųjų“ torių komiteto pirmininkas, siekia, kad dėl bet kokių vyriausybės taikomų naujų priemonių būtų balsuojama parlamente.

Jis „The Sunday Telegraph“ sakė besiimsiantis veiksmų, kai vyriausybė imsis atnaujinti 2020-ųjų koronaviruso akto nenumatytų situacijų galias.

„Ministrams, veikiantiems pasitelkiant nepaprastųjų situacijų galias ir nesiremiantiems normaliais demokratiniais procesais, dabar nėra pateisinimo“, – sakė parlamentaras.

JK svarsto galimybę įvesti antrąjį karantiną

Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas svarsto galimybę visoje šalyje įvesti antrąjį karantiną dėl COVID-19, užsikrėtimo atvejų skaičiui sparčiai didėjant, skelbia „Reuters“.

JK šiuo metu per dieną užfiksuojama bent po 6 tūkst. naujų COVID-19 atvejų. Į ligoninę priimamų žmonių skaičius maždaug kas aštuonias dienas padvigubėja, o testavimo sistema stringa.

„Šį rytą aiškiai matyti, kad esame kritinėje situacijoje, – sakė transporto sekretorius Grantas Shappsas. – Aišku, kad nuo tokios situacijos, kokią dabar matome kitur Europoje, mus dabar skiria dvi savaitės.“

„Labai svarbu imtis visko, ką galime padaryti, kad daugmaž tai suvaldytume. Lauksime kitų pareigūnų, taip pat ir premjero, pasiūlymų dėl tolimesnių veiksmų“, – sakė G. Shappsas.

„Tendencija JK krypsta į blogą pusę, esame kritiniame pandemijos taške, – teigė vyriausybės vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Chrisas Whitty. – Tiriame statistinius duomenis ir ieškome būdo, kaip suvaldyti koronaviruso plitimą prieš daug iššūkių atnešiantį žiemos sezoną.“

JK visuomenė perspėjama griežtai laikytis koronaviruso prevencijos priemonių

Epidemiologinė padėtis Anglijoje yra tokia, kad iki spalio vidurio gali būti registruojama po 50 tūkst. koronaviruso atvejų per parą ir gerokai padaugėti mirčių, jeigu visuomenė nesurimtės ir nesiims prevencinių priemonių, pirmadienį perspėjo britų sveikatos apsaugos pareigūnai.

Naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimas Anglijoje labai primena situaciją Prancūzijoje ir Ispanijoje, kur per septynias dienas susirgimų skaičius išauga maždaug dvigubai, sakė Anglijos vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Chrisas Whitty.

„Augimo tendencijas mes stebime didžiojoje šalies dalyje“, – kalbėjo jis, ragindamas visuomenę laikytis griežtesnių rekomendacijų dėl socialinio atstumo.

„Tai nėra kažkieno problema. Tai yra mūsų visų problema“, – pareiškė jis.

Apžvelgdamas padėtį sveikatos apsaugos pareigūnas priminė šią savaitę numatomą premjero Boriso Johsnono pranešimą apie vyriausybės veiksmus eksponentiniam koronaviruso atvejų skaičiaus augimui sumažinti, artėjant žiemos laikotarpiui, kai paprastai labai padaugėja kvėpavimo takų ligų atvejų.

Praėjusią savaitę B. Johnsonas sakė, kad Britanija jau išgyvena antrąją COVID-19 bangą, todėl vyriausybė įvedė naujų suvaržymų milijonams šiaurės vakarų, šiaurės ir centrinės Anglijos gyventojų.

Šeštadienį buvo paskelbta apie naujas teisines kovos su koronavirusu priemones, pagal kurias saviizoliacijos reikalavimų nepaisantiems Anglijos gyventojams gresia iki 10 tūkst. svarų (11 tūkst. eurų) baudos.

Pasak B. Johnsono, nuo rugsėjo 28 dienos žmonės bus teisiškai įpareigoti izoliuotis, jeigu jų tyrimų dėl COVID-19 atsakymas yra teigiamas arba jeigu izoliacija jiems yra privaloma pagal Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) atvejų išaiškinimo programą.

Anot Ch. Whitty, labai svarbu, kad visuomenė atliktų savo darbą ir neperkrautų NHS šaltaisiais metų mėnesiais.

„Mes priartėjome prie lūžio taško blogąja tų žodžių prasme, nors dar gana neseniai. Dabar metų laikai yra prieš mus“, – kalbėjo jis apžvelgdamas padėtį drauge su JK vyriausybės vyriausiuoju patarėju mokslo reikalams Patricku Vallance'u.

Pasak P. Vallance'o, jeigu dabartinės tendencijos išsilaikys, spalio 13 dieną naujų atvejų bus registruojama maždaug 50 tūkst. ir po mėnesio kas dieną bus registruojama daugiau nei 200 mirčių.

Jungtinė Karalystė lieka koronaviruso pandemijos labiausiai paveikta Europos šalis. COVID-19 pareikalavo Britanijoje jau beveik 42 tūkst. žmonių gyvybių.

Po palyginti ramios vasaros naujai registruojamų susirgimų atvejų skaičius išaugo iki daugiau nei 3 tūkst. per parą.

Pasak Ch. Whitty, „atėjus laikui mokslas atskubės mums į pagalbą“ su veiksminga vakcina, bet artimiausius šešis mėnesius, „jeigu mes nepakeisime savo kurso, virusas įsisiautės“.