„Al Masirah TV“ skelbia, kad į karališkąją rezidenciją buvo nukreipta „Burkan H2“ balistinė raketa. Laimei, į pietus nuo šalies sostinės ją numušė Saudo Arabijos kariuomenė.

Šis incidentas padidino įtampą Saudo Arabijos ir Irano santykiuose. Jungtinių Valstijų ambasadorius Jungtinėse Tautose teigimu, numušta raketa turėjo skiriamųjų ženklų, kurie leidžia daryti išvadą, jog ji buvo atgabenta iš Teherano.

Gruodžio 19 dienos rytą šiitų maištininkai pareiškė, kad nusitaikė į Jamamos rūmuose susirinkusius lyderius. Jie tvirtino, kad atakai panaudota „Volcano H-2“ balistinė raketa.

Pareigūnų teigimu, už raketą atsakingas Iranas ir husių sukilėliai. Prieš tai Vašingtonas apkaltino Teheraną pagaminus raketą, kurią lapkritį Jemeno maištininkai pasiuntė į Saudo Arabijos sostinę.

Karališkosios šeimos narys patvirtino, kad raketa buvo nukreipta tiesiai į rūmus, kur vyko svarbus vadovų susitikimas. Incidentas įvyko likus kelioms valandoms iki momento, kai Saudo Arabija ketino paskelbti šalies 2018 metų biudžetą.

„Koalicijos pajėgos patvirtino numušusios iraniečių ir husių balistinę raketą“, – „Twitter“ rašė Saudo Arabijos Informacijos ministerijai priklausantis Tarptautinės komunikacijos centras ir pridūrė, kad apie nukentėjusiuosius nepranešta.

MISSILE ATTACK: Saudi Arabia intercepts ‘ballistic’ missile fired by Yemen Houthi rebels over Saudi capital of Riyadh. No injuries or damage reported. #TenNews pic.twitter.com/TkQkgf8mOq
— TEN Eyewitness News (@channeltennews) December 20, 2017

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė 10 val. 50 min. Grinvičo (12 val. 50 min. Lietuvos) laiku girdėjęs garsų sprogimą prieš planuotą Saudo Arabijos biudžeto paskelbimą. Ši karaliaus vadovaujama ceremonija paprastai vyksta Jamamos rūmuose.

Karalystės gyventojai socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose matyti į padangę kylantis nedidelis dūmų debesis.

Per pastaruosius du mėnesius husių sukilėliai Rijado link paleido jau antrą raketą. Pirmąja ataka, lapkričio 4 dieną, taikytasi į Rijado tarptautinį oro uostą; po jos buvo sugriežtinta ilgalaikė Saudo Arabijos inicijuota blokada Jemenui, jau esančiam ant bado ribos.

Įpykdyta Saudo Arabija apkaltino savo didžiausią priešą Iraną sukilėliams davus raketą, Teheranas tokius kaltinimus griežtai neigia.

Praėjusį ketvirtadienį JAV ambasadorė Jungtinėms Tautoms (JT) Nikki Haley pristatė, pasak jos, „nepaneigiamų“ įrodymų, kad praėjusį mėnesį paleista raketa „pagaminta Irane“. Tačiau jos komentarai yra labiau kategoriški nei JT tyrimo rezultatai.

JT pareigūnai ištyrė į Saudo Arabiją paleistų raketų liekanas ir nustatė, kad jos yra „bendros kilmės“. Vis dėlto dokumente nebuvo pateikta tvirta išvada, ar šios raketos buvo gautos iš iraniečių ginklų tiekėjų.

Iranas „griežtai neigia“ ginkluojantis Jemeno sukilėlius

Teheranas trečiadienį griežtai paneigė Rijado ir Vašingtono kaltinimus, kad Iranas Jemeno sukilėliams tiekė ginklus, panaudotus atakoms prieš Irano pagrindinę varžovę regione – Saudo Arabiją.

„Neturime ginkluotės saitų su Jemenu“, – naujienų agentūrai ISNA sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemis. Jis komentavo Saudo Arabijos pareiškimą, kad antradienį virš Rijado numušta jemeniečių sukilėlių paleista balistinė raketa buvo „pagaminta Irane“.

„Atmetame ir griežtai neigiame kaltinimus, kad Iranas tiekė ginklus įvairioms grupuotėms, – sakė jis. – Jemenas atkirstas blokada, ir tokia galimybė net nėra įmanoma.“

Ši raketų ataka, anot sukilėlių, nutaikyta į Saudo Arabijos valdžios centrą, buvo jau antra nuo praeito mėnesio.

Per ankstesnę ataką lapkričio 4 dieną buvo taikytasi į Rijado tarptautinį oro uostą; po jos buvo sugriežtinta Saudo Arabijos inicijuota ilgalaikė blokada Jemenui, jau esančiam ant bado ribos.

Jemeno sukilėlių naudojami ginklai, „skirti apsiginti nuo pažeidimų ir nesiliaujančių išpuolių“, yra paveldėti iš ankstesnių vyriausybių, sakė B. Ghasemis. Pasak jo, „į šią šalį net neįmanoma atsiųsti humanitarinės pagalbos“.

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija su šiitų sukilėliais Jemene kovoja nuo 2015 metų kovo mėnesio ir ne kartą yra apkaltinusi šiitišką Iraną juos remiant.

„Irano gaminti balistiniai ginklai teroristų, tarp jų Irano remiamų husių kovotojų, rankose kelia pavojų regioniniam ir tarptautiniam saugumui“, – antradienį sakė koalicijos atstovas.

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley sakė, kad išpuolis turi „visus ankstesnių išpuolių, surengtų naudojant Irano perduotus ginklus, požymius“.

Pasak ambasadorės, Vašingtonas aptars galimus JT Saugumo Tarybos veiksmus prieš Teheraną, tačiau tokie komentarai iš karto susilaukė didelių Maskvos abejonių.

Saudo Arabijai ir jos sąjungininkams įsitraukus į konfliktą Jemene, siekiant padėti į keblią padėtį patekusiai vyriausybei, šis karas nusinešė daugiau nei 8 750 žmonių gyvybių ir, anot JT, sukėlė didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę.