Radikalaus islamo grupuotė perėmė Afganistano kontrolę, kai iš šalies buvo pamažu išvedami JAV kariai, ir įkūrė naują administraciją, kuri trečiadienį pradėjo darbą. Nepaisant ankstesnių pažadų suformuoti įtraukią vyriausybę, svarbiausius postus užėmė lojalistai ir nė vienas portfelis nebuvo suteiktas moterims.

Kinija ne kartą kritikavo JAV pajėgų išvedimą kaip prastai suplanuotą ir skubotą. Pekinas trečiadienį pareiškė, kad naujoji vyriausybė padės įnešti į Afganistaną stabilumo. Suformavus laikinąją vyriausybę, „užbaigtas trijų savaičių trukmės anarchijos laikotarpis Afganistane ir tai buvo būtinas žingsnis atstatyti tvarką ir atkurti šalį“, teigė Kinijos užsienio reikalų ministras Wangas Yi.

Jis pažadėjo Kabului 31 mln. dolerių (26 mln. eurų) vertės maisto, atsargų žiemai, 3 mln. vakcinos dozių bei kitų vaistų. „Kai bus įvykdytos saugumo ir kitos sąlygos, Kinija bus pasirengusi padėti Afganistanui plėtoti projektus ir pagerinti žmonių gyvenimo kokybę“, – pridūrė užsienio reikalų ministras.

Pasak jo, kaimyninės šalys turi imtis iniciatyvos parodant Talibanui, „kaip sukurti plačią ir įtraukią politinę struktūrą, siekti santūrios ir stabilios vidaus ir užsienio politikos“ ir „nubrėžti aiškią liniją su teroristinėmis pajėgomis“.

Nors daugelis valstybių Talibano atžvilgiu laikosi laukimo politikos, Kinija kone iš karto po grupuotės įsigalėjimo pareiškė esanti pasirengusi plėtoti su ja draugiškus santykius. Anot analitikų, stabili ir bendradarbiauti pasirengusi administracija Kabule sudarytų Kinijai daugybę ekonominių galimybių ir leistų šaliai išplėsti savo didžiulę infrastruktūros iniciatyvą.

Talibanas taip pat veikiausiai mato Kiniją kaip gyvybiškai svarbų ekonominės paramos šaltinį ir svarbią sąjungininkę.

Praėjusią savaitę Talibano atstovas nurodė, kad Pekinas pažadėjo grupuotei didesnę pagalbą.

Nepaisant to, Kinija baiminasi, kad islamistai gali remti uigūrų separatistus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)