Kalbėdamas per televiziją V. Putinas sakė, kad Pergalės dienos minėjimas Raudonojoje aikštėje bus surengtas vėliau šiais metais.

Anksčiau Rusijos lyderis nusprendė atidėti balandžio 22 dieną numatytą nacionalinį referendumą dėl jo paties inicijuotų prieštaringai vertinamų konstitucijos pataisų, atveriančių jam galimybę pasilikti valdžioje iki 2036 metų.

Šis referendumas ir Pergalės dienos minėjimas daug mėnesių buvo laikomi svarbiausi Kremliaus darbotvarkės renginiais. Sprendimas juos atidėti buvo priimtas po ilgų savaičių svarstymų.

V. Putinas nurodė iki balandžio 30 dienos uždaryti visas, išskyrus būtiniausias, įmones ir perspėjo pareigūnus ruoštis „pačiam nepaprasčiausiam scenarijui“, Rusijoje toliau eksponentiškai augant koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui.

Rusija kasmet gegužės 9 dieną mini Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją, rengdama didžiulius karinius paradus, per kuriuos Raudonąja aikšte žygiuoja tūkstančiai karių, demonstruojami tankai ir kita karinė technika, o virš sostinės rikiuotėmis skrieja kariniai orlaiviai.

Šių metų paradas V. Putinui turėjo tapti itin svarbiu renginiu; jame turėjo dalyvauti daugelio šalių lyderiai ir veteranai iš visos Rusijos.

Maskva iš pradžių nebuvo linkusi atšaukti parado, nors šalyje greitai plito infekcija, tačiau ambicingi planai atrodė vis mažiau realistiški.

Rusijoje pastaruoju metu sparčiai auga infekuotųjų skaičius. Ketvirtadienį pranešta apie rekordinius 3,448 naujus COVID-19 atvejus.

Oficialiais duomenimis, šalyje nustatyti iš viso 27 938 užsikrėtimo ir 232 mirties atvejai, tačiau manoma, kad tikrieji skaičiai yra kur kas didesni.

Ketvirtadienį paskelbtas sprendimas priimtas diena po to, kai šalies veteranų susivienijimai paragino Kremlių atidėti renginį saugumo ir sveikatos sumetimais.

Veteranų laiške valstybės vadovas raginamas „priimti sunkų, bet, mūsų nuomone, teisingą sprendimą surengti karinį paradą kitą dieną“.

Renginys turėtų būti organizuotas, „kai epidemiologinė padėtis leis paradui nekelti grėsmės ir tapti tikromis taikos ir saugumo iškilmėmis visiems jo dalyviams“, rašoma laiške.

Būgštavimai dėl naujos atvejų bangos

Gegužės 9 dieną organizuojamo „Nemirtingojo pulko“ masinio renginio, per kurį žygiuotojai neša per Antrąjį pasaulinį karą žuvusių artimųjų portretus, organizatorius paprašė dalyvių šiemet likti namuose dėl koronaviruso keliamo pavojaus.

Sergejus Lapenkovas sakė radijui „Echo Moskvy“, kad jei tūkstančiai žmonių susirinks gatvėse, „gali būti išprovokuota nauja susirgimo banga“.

Prieš prasidėjus pandemijai ketinimą dalyvauti gegužės 9 dienos parade išreiškė daugelis pasaulio lyderių, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną. Buvo planuota, kad pusantros valandos trukmės renginyje dalyvautų 15 tūkst. karių ir būtų demonstruojamos naujausios raketų sistemos.

Kovo pradžioje Vašingtonas pranešė Kremliui, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas renginyje nedalyvaus.

Lieka neaišku, ar kiti Rusijos miestai atsisakys planų Pergalės dienos proga rengti atskiras iškilmes.

Kaimyninės Baltarusijos autokratiškas lyderis Aleksandras Lukašenka pažadėjo, kad jo šalis, kaip ir planavo, surengs karinį paradą, o valstybinė žiniasklaida ketvirtadienį parodė repeticijoje dalyvavusių tankų kolonas.

Tuo metu Moldova trečiadienį paskelbė atidedanti Pergalės dienos renginius.