Premjeras Giuseppe Conte ir jo ministrai iš populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD) prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.

„Esame pasirengę atiduoti viską šaliai“, – pareiškė naujasis užsienio reikalų ministras MS5 lyderis Luigi Di Maio.

Vyriausybę dar turės patvirtinti Italijos parlamentas. Pirmadienį balsuos žemieji rūmai, o antradienį – aukštieji.

„Sėkmės naujajai vyriausybei ir jos ministrams. Pakeiskime Italiją!“ – pareiškė PD vadovas Nicola Zingaretti.

Pirmasis darbas naujosios vyriausybės darbotvarkėje bus 2020-ųjų biudžeto projekto parengimas. Jis parlamentui turi būti pateiktas iki rugsėjo pabaigos, o Briuseliui – iki spalio 15-osios.

Buvęs vyriausiasis Italijos Iždo departamento ekonomistas Lorenzo Codogno gyrė sprendimą naujuoju finansų ministru paskirti proeuropietiškų pažiūrų ekonomistą Roberto Gualtieri kaip „itin teigiamą [pasirinkimą], ypač santykių su ES (Europos Sąjunga) labui“.

Ankstesnė M5S koalicija su Matteo Salvini kraštutinių dešiniųjų „Lyga“ smarkiai nesutarė su Europos Komisija dėl išlaidaus Italijos biudžeto 2019 metams.

Naujoji vyriausybė yra jauniausia Italijos pokario istorijoje – jos narių amžiaus vidurkis yra 47 metai. Be to, jai priklauso daugiau ministrų iš skurdesnės pietinės Italijos dalies negu iš turtingos šiaurės.

Iš 21 ministro portfelio devyni atiteko PD, 10 – M5S, vienas – nedidelei kairiojo sparno partijai „Laisvi ir lygūs“. Vidaus reikalų ministerijai vadovaus nepartinė teisininkė ir buvusi Milano saugumo vadė Luciana Lamorgese.