Kaip rašo „Skynews“, perspėjimai dėl galimų cunamių paskelbti ir Havajuose, ir bendrai visai Šiaurės Amerikos vakarinei pakrantei. Po ugnikalnio išsiveržimo Tongos pakrantes talžo galingos bangos.

Palydovinės nuotraukos užfiksavo išsiveržimą, po kurio sekė didžiulis pelenų, garų ir dujų pliūpsnis, sukeldamas dideles bangas, kurios trenkėsi į krantą ir privertė žmones bėgti ieškotis saugaus prieglobsčio.

Kol kas dar nėra pranešimų apie žalos mastą ar sužalotus žmones, mat nėra ryšio su maža Tongos valstybe.

Tongos meteorologijos tarnybos pranešė, kad visoje Tongoje galioja perspėjimas apie cunamį.

Havajuose Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras pranešė apie pusės metro bangas.

Palydovai užfiksavo ugnikalnio išsiveržimą

„Džiaugiamės, kad apie žalą nepranešta, o visose salose kilo tik nedideli potvyniai“, – sakė centras.

Netoliese esančio Fidžio valdžia taip pat paskelbė įspėjimą, liepdama žmonėms vengti kranto linijos dėl stiprių srovių ir pavojingų bangų.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras pranešė, kad 83 cm cunamio bangos buvo stebimos Tongos sostinėje Nukualofoje, o šiek tiek mažesnės bangos – Pago Pago, Amerikos Samoa sostinėje.

Tai naujausias iš įspūdingų Hunga Tonga Hunga Ha'apai ugnikalnio išsiveržimų serijos.

Palydovai užfiksavo ugnikalnio išsiveržimą

Vietinis mokslininkas prof. Faka'iloatonga Taumoefolau socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip vanduo atsitrenkia į krantą.


„Gali tiesiog išgirsti ugnikalnio išsiveržimą, skamba gana žiauriai“, – rašė jis.

Pranešama, kad policijos ir karinių pajėgų vilkstinė evakavo Tongos karalių Tupou VI iš jo rūmų netoli kranto, kai gyventojai skubėjo į aukštesnes salos vietas.

Mokslininkai stebėjo didžiulius sprogimus, griaustinį ir žaibą netoli ugnikalnio, penktadienį jam pradėjus išsiveržti, pranešė naujienų svetainė Matangi Tonga.

Svetainėje teigiama, kad palydoviniai vaizdai parodė beveik 5 km pločio pelenų, garų ir dujų stulpą, kylantį iki 19 km į orą.

Šokiruoja faktas, kad daugiau nei 2253 km atstumu esančioje Naujojoje Zelandijoje žmonės praneša girdėję ugnikalnio išsiveržimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)