Praėjusiais metais J. Prigožinas važinėjo po Rusijos kalėjimus, siekdamas įtikinti kalinius eiti su „Vagner“ kariauti Ukrainoje, mainais žadant amnestiją grįžus – jei išgyvens.

Manoma, kad nuteistieji Ukrainoje buvo naudojami kaip patrankų mėsa, jie sudarė didžiąją dalį „Vagner“ nuostolių provakarietiškoje šalyje.

„Aš paėmiau 50 tūkst. kalinių, iš kurių apie 20 proc. buvo nužudyti“, – antradienį vakare paskelbtame vaizdo interviu sakė J. Prigožinas.

Jis teigė, kad panašus procentas žmonių žuvo tarp tų, kurie buvo pasirašę sutartį su „Vagner“, tačiau tikslaus skaičiaus nepateikė.

Ir samdinių dalinys, ir reguliarioji Rusijos kariuomenė savaitgalį sakė, kad rytų Ukrainoje esantis Bachmuto miestas krito, tačiau Kyjivas teigė, kad Ukrainos pajėgos toliau dėl jo kovoja.

J. Prigožinas, kurio įtaka per daugiau nei metus trunkantį puolimą labai išaugo, aštriai kritikavo Rusijos kariuomenės vadovybę, kaltindamas ją dėl didžiulių nuostolių. Jis apkaltino Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą nekompetentingumu ir pernelyg didelių nuostolių sukėlimu.

„Dabar yra dešimtys tūkstančių žuvusiųjų artimųjų. Tikriausiai jų bus šimtai tūkstančių. Mes negalime nuo to pasislėpti“, – sakė jis.

Jis paragino Rusijos karinį elitą siųsti savo vaikus į frontą.

Prezidentui Vladimirui Putinui artimas verslininkas J. Prigožinas kritikavo Rusijos elitą, sakydamas, kad jų vaikai gyvena patogiai, o vyrai iš skurdžių regionų žūsta Ukrainoje.

J. Prigožinas sakė, kad jo kovotojai iki birželio 1 dienos pasitrauks iš sugriauto miesto ir perduos jo kontrolę Rusijos kariuomenei.

Gegužės pradžioje Baltieji rūmai pareiškė, kad per penkis mėnesius trukusias kovas rytų Ukrainoje, ypač Bachmute, žuvo daugiau kaip 20 tūkst. rusų karių, o dar 80 tūkst. buvo sužeisti.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)