Pasklidus tokiems gandams Aukščiausios Rados deputatai skubiai susirinko į posėdį, kuris turėjo prasidėti tik nuo 16 val.

Ukrainos parlamento frakcijos „Batkivščyna“ deputatas Viačeslavas Kyrylenka pareiškė, kad prezidentas V. Janukovyčius atsistatydino.

„Manau kad netrukus jau oficialiai jums visiems paskelbs, kad Janukovyčius atsistatydino, o J. Tymošenko – laisva“, – sakė jis per televizijos kanalą „Rada“.

Naujienų agentūra „Interfax“ šios žinios nepatvirtina. Prezidento tinklalapis neveikia.

Kalinama Ukrainos opozicijos lyderė Tymošenko bus greitai paleista

Kalinama Ukrainos opozicijos lyderė Julija Tymošenko greitai bus paleista šiaurės rytiniame Charkovo mieste, kur ji yra gydoma ligoninėje, šeštadienį pranešė ekspremjerės dukra.

Jevhenia Tymošenko sakė vykstanti į Charkovą susitikti su motina, kuri yra 2011 metais buvo nuteista kalėti septynerius metus už įgaliojimų viršijimą, susijusį su sutartimi dėl dujų pirkimo iš Rusijos. J. Tymošenko yra viena iš pagrindinių prezidento Viktoro Janukovyčiaus politinių priešininkų.

„Pagal Ukrainos įstatymus mano mama jau yra laisvas žmogus“, – dukra sakė žurnalistams po balsavimo parlamente dėl Julijos Tymošenko paleidimo procedūros paspartinimo.

Tuo tarpu 53 metų ekspremjerės atstovė sakė, jog parlamentas tikrai priėmė sprendimą, dėl kurio Julija Tymošenko tampa formaliai laisva, tačiau ji dar nebuvo faktiškai paleista ir nepaliko ligoninės, kurioje yra gydoma dėl nugaros skausmų.

Iš Charkovo, anot „Interfax“, pranešama, kad į ligoninę, kurioje gydoma Julija Tymošenko, atvyko Kačanivkos kolonijos viršininkas Ihoris Kolpaščikovas.

Pasak buvusios premjerės šalininkų, budinčių prie ligoninės, I. Kolpaščikovas į teritoriją įėjo žurnalistams nepateikęs jokių komentarų. Ligoninės teritorijoje matyt milicijos pareigūnai su šalmais ir specialiais antkeliais.

Bando išvengti šalies skilimo

Ukrainos parlamentas priėmė nutarimą, užkirsiantį kelią separatizmo ir kitoms pasikėsinimo į Ukrainos nacionalinį saugumą bei teritorinį vientisumą apraiškoms – už tokį sprendimą baldavo 319 deputatų, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Iš viso parlamente yra 450 vietų.

Kaip skelbia naujienų agentūros UNIAN korespondentai, už tokį parlamento sprendimą balsavo 319 iš 329 deputatų, kurie buvo registruoti posėdžiui.

Kaip teigia parlamento pirmininko pavaduotojas Ruslanas Košulinskis, nutarime kategoriškai smerkiamos bet kokios separatizmo apraiškos ir bet kokie bandymai pasikėsinti į Ukrainos teritorinį vientisumą.

Protestuotojai Ukrainoje
Parlamentai taip pat sutarė dėl reikalavimo Ukrainos saugumo tarnybai skubiai tirti visus pranešimus apie veiksmus, kuriuose galima užčiuopti tikslą pakenkti Ukrainos nacionaliniam saugumui, konkrečiai kalbama apie pasikėsinimą į šalies teritorinį vientisumą ir neliečiamybę.

Ukrainos saugumo tarnyba taip pat įgaliota imtis visų reikiamų priemonių, bandydama užkirsti kelią visoms grėsmėms, kylančioms Ukrainos saugumui.

Vasario 25 dieną parlamente planuojama išklausyti Ukrainos saugumo tarnybos vadovo ataskaitą dėl pranešimų apie pasikėsinimą į Ukrainos teritorinį vientisumą tyrimo.

Parlamento nutarimas įsigalioja jo priėmimo dieną.

Charkove - deputatų suvažiavimas

Charkove prasidėjo Ukrainos pietvakarinių regionų ir Krymo deputatų suvažiavimas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Kaip skelbia Ukrainos žiniasklaida, į suvažiavimą Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius bent jau kol kas neatvyko.

Charkovo Sporto rūmuose jau susirinko keli tūkstančiai suvažiavimo dalyvių, tarp kurių Aukščiausiosios Rados deputatai, sričių administracijų vadovybė, Donecko, Luhansko ir Dniepropetrovsko sričių tarybų nariai.

Suvažiavime dalyvauja ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatai, kelių Rusijos sričių gubernatoriai bei Rusijos generalinis konsulas Charkove Sergejus Semionovas.

Suvažiavimo pradžią paskelbė Charkovo regioninės valdžios departamento pirmininkas Michailas Dobkinas, jis susirinkusiems pranešė, jog renginyje dalyvauja beveik 3,5 tūkst. Ukrainos pietvakarinių regionų deputatų. „Šalies skaldyti mes nesiruošiame, mes ruošiamės ją išsaugoti“, - teigia politikas.

Šiuo metu iš tribūnos į suvažiavimo svečius kreipiasi delegatai iš skirtingų sričių.

Maršalo Žukovo prospekte, priešais Sporto rūmus, įrengti dideli ekranai – jais tiesiogiai transliuojamas suvažiavimas. Situaciją tiesiogiai stebi keli tūkstančiai susirinkusiųjų. Prospekte uždarytas eismas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1549)