Savo antrą oficialią kelionę į Kiniją E. Macronas pradės Šanchajuje, kur dalyvaus tarptautinėje importo mugėje, surengtoje vykstant JAV ir Kinijos prekybos karui.

Jis vakarieniaus su prezidentu Xi Jinpingu, o paskui nuvyks į Pekiną, kur bus surengtos tolesnės abiejų prezidentų derybos. Prancūzų pareigūnai sakė, kad E. Macronas nevengs „tabu temų“, įskaitant Honkongą ir masinį musulmonų sulaikymą Sindziango regione Kinijos šiaurės vakaruose.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ ragino E. Macroną viešai spausti Xi Jinpingą uždaryti „politinio švietimo“ stovyklas Sindziange ir gerbti honkongiečių teises dalyvauti politikoje.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos Europos reikalų pareigūnas Zhu Jingas sakė, jog Kinija parengė „draugiškiausią ir šilčiausią sutikimą“ Prancūzijos lyderiui.

Tačiau Zhu Jingas taip pat perspėjo, kad žmogaus teisių klausimais abi šalys turėtų surengti „konstruktyvų dialogą“ ir vengti „abipusio kritikavimo ar šio klausimo politizavimo“.

Honkongas ir Sindziangas yra Kinijos vidaus reikalas. Netinka įtraukti juos į diplomatinę darbotvarkę“, – praėjusią savaitę žurnalistams sakė Zhu Jingas.

Honkongą jau kelis mėnesius purto politiniai neramumai; sekmadienį vakare vėl prasiveržus smurtui, vienas peiliu ginkluotas vyras sužeidė penkis žmones, tarp jų – demokratiją remiantį vietos politiką, kuriam buvo nukąsta ausis.

Zhu Jingas taip pat perspėjo Prancūziją nevaidinti „griaunamojo vaidmens“ Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, nesiųsti karo laivų į vandenis, kuriuos savinasi Pekinas.

Balandžio mėnesį Prancūzija papiktino Kiniją tuo, kad prancūzų fregata perplaukė Taivano sąsiaurį.

Verslas ir kultūra


Tačiau E. Macrono vizito metu pirmiausia bus siekiama padėti prancūzų kompanijoms sudaryti naujų kontraktų su antra pagal dydį pasaulio ekonomika.

Taip pat bus demonstruojama Prancūzijos „minkštoji galia“: E. Macronas atidarys Pompidu centro – Paryžiaus šiuolaikinio meno muziejaus – padalinį Šanchajaus Vest Bando kultūros koridoriuje.

Vienas Prancūzijos prezidento patarėjas sakė, kad prancūzų kompanijos tikisi maždaug 40 kontraktų žemės ūkio, turizmo, sveikatos apsaugos ir kitose srityse.

E. Macronas antradienį bus Xi Jinpingo garbės svečias 2-ojoje Kinijos tarptautinėje importo parodoje Šanchajuje. Tą patį vakarą abu lyderiai su žmonomis dalyvaus privačioje vakarienėje.

Tai bus jau šeštas E. Macrono ir Xi Jinpingo susitikimas per mažiau nei trejus metus, ir tai rodo, kokią reikšmę abi šalys teikia Kinijos ir Europos santykiams.

Per ankstesnius susitikimus abu lyderiai pabrėždavo savo įsipareigojimą daugiašališkumui, JAV prezidentui Donaldui Trumpui vykdant nacionalistinę politiką „Pirmiausia – Amerika“.

Kinijos ir Prancūzijos dialogas yra labai svarbus tokiu metu, kai „toliau kyla protekcionizmas ir vienašališkumas“, sakė Zhu Jingas.

Honkongo baptistų universiteto politologijos profesorius Jeanas-Pierre'as Cabestanas sakė, kad JAV tarifų karas verčia Kiniją siekti glaudesnių ryšių su Prancūzija ir kitomis Europos šalimis.

Tačiau J.-P. Cabestanas perspėjo: „Europiečiai būtų naivūs, jei tikėtų, kad gali prisidėti prie Kinijos prieš Trumpą“.

E. Macronas taip pat reiškė susirūpinimą dėl didžiulių Kinijos investicijų centrinėje ir Rytų Europoje, taip pat – dėl didžiulio prekybos su Europos Sąjunga pertekliaus. Jis perspėjo, kad europiečių „naivumo“ dėl Pekino nebeliko.