Nuo kovo 8 dienos galiojančios pavasarinės paliaubos pastaruoju metu buvo vis pažeidinėjamos. Krizės krečiama Ukraina sekmadienį išsirinks naują prezidentą.

Antrajame rinkimų rate susikaus dabartinis šalies vadovas Petro Porošenka ir aktorius Volodymyras Zelenskis. 41-erių komikas kovo 31-ąją vykusį pirmąjį ratą laimėjo aiškia persvara. Jis neabejotinu favoritu laikomas ir antrajame. Balsavimo teisę šalyje turi 30 mln. rinkėjų.

Abu provakarietiški narystės ES siekiančios Ukrainos politikai penktadienio vakarą Olimpiniame stadione Kijeve dalyvavo debatuose.

Popietę P. Porošenka savo šalininkus surinko Nepriklausomybės aikštėje - Maidane. Jis įspėjo rinkėjus neatiduoti savo balso už politikoje patirties neturintį V. Zelenskį. Esą yra pavojus, kad aktorius vėl nuves Ukrainą į Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino įtakos zoną. Politika nėra televizijos šou, įspėjo P. Porošenka, turėdamas omenyje komiko V. Zelenskio TV karjerą - šis daug metų seriale vaidina prezidentą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad susidomėjimas debatais yra didelis ir Kremliuje. V. Putinui esą bus parengta įrašo santrauka. Tada prezidentas, turėdamas laisvą, minutę, galės susidaryti vaizdą apie kandidatus.

Kremlius, anot D. Peskovo, V. Zelenskio pergalės atveju tikisi smurto nutraukimo.

Kruvinas konfliktas Rytų Ukrainoje, JT duomenimis, nuo 2014 metų pražudė daugiau kaip 13 000 žmonių.