Patyręs diplomatas Williamas Tayloras buvo birželį pasiųstas į Kijevą, D. Trumpo administracijai priėmus kontroversišką sprendimą atleisti ankstesnę JAV ambasadorę Marie Yovanovitch.

W. Tayloro kadencija baigsis metų pabaigoje pagal Laisvų darbo vietų aktą, leidžiantį laikinai pareigas einantiems pareigūnams, paskirtiems be Senato pritarimo, dirbti savo postuose ne ilgiau kaip 200 dienų, pažymėjo vienas pareigūnas.

Senatorius Robertas Menendezas, aukščiausio rango Senato Užsienio reikalų komiteto demokratas, išreiškė susirūpinimą, kad iš pareigų pasitraukus W. Taylorui susidarys politinis vakuumas tuo metu, kai Ukraina kovoja su Rusijos remiamais separatistais Donbase.

R. Menendezas taip pat nerimauja dėl pranešimų, jog amerikiečių valstybės sekretorius Mike'as Pompeo nori, kad W. Tayloras paliktų postą prieš JAV diplomatijos vadovo planuojamą vizitą Ukrainoje kitais metais.

„Jūsų pasirodymas Kijeve kartu su ambasadoriumi pasiųstų stiprią solidarumo žinią mūsų profesionaliai diplomatinei tarnybai tuo metu, kai nuotaikos yra istoriškai prastos“, – laiške M. Pompeo pabrėžė senatorius.

Ambasados Kijeve reikalų patikėtinis W. Tayloras praėjusį mėnesį buvo pašauktas liudyti Atstovų Rūmuose, juos kontroliuojantiems demokratams nagrinėjant įtarimus, kad D. Trumpas buvo įšaldęs beveik 400 mln. dolerių (360 mln. eurų) vertės karinę paramą Ukrainai.

W. Tayloras pareiškė žemųjų Kongreso rūmų Žvalgybos komitetui, jog D. Trumpui labiau rūpėjo, kad Kijevas pradėtų tyrimą dėl jo politinio oponento buvusio JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) nei pati Ukraina.

Amerikiečių diplomatas tuomet pareiškė, jog nepritarė paramos įšaldymui.

„Būtų beprotiška užlaikyti saugumo paramą mainais į pagalbą vykdant vidaus politinę kampaniją JAV, – sakė diplomatas. – Taip galvojau tuomet, taip galvoju ir dabar.“

Kiti liudytojai Kongrese teigė, jog D. Trumpas buvo nusiminęs, kad M. Yovanovitch, kurią Baltųjų rūmų vadovas peikė kalbėdamas telefonu su savo kolega ukrainiečiu Volodymyru Zelenskiu, trukdė pradėti tyrimą dėl J. Bideno sūnaus vaidmens vienoje ukrainiečių dujų bendrovės valdyboje.