„Liepiau jiems paskubėti. Pasakiau, kad skrendame“, – per interviu „The Washington Post“ pasakojo R. Mafella. Durys užsidarė ir jo pilotuojamas lėktuvas 17 val. 52 min. vietos laiku – trimis minutėmis anksčiau, negu buvo numatyta – pajudėjo iš savo vietos, kad pakiltų paprastai nuolat vėluojančiam skrydžiui.

„Batik 6231“, 33 pakilimo takas laisvas pakilimui“, – atsklido ramus 21 metų skrydžių kontrolieriaus Anthoniaus Gunawano Agungo balsas, kai likus kelioms minutėms iki numatyto laiko R. Mafella jau buvo atsiplėšęs nuo žemės.

Pilotas nesuprato, kad tuo metu, kai orlaivio ratai jau buvo pakilę kelis centimetrus į orą, žemę supurtė stiprūs, 7,5 balo siekę požeminiai smūgiai, nuo kurių suaižėjo ir pakilimo takas, kuriuo jis ką tik įsibėgėjo.

Jis nematė ir to, kaip iš kontrolės bokšto iššoko kontrolierius, kai nuo smūgių pradėjo griūti bokšto stogas.

Kai lėktuvui kylant į debesis nebepavyko susisiekti su kontrolieriumi, R. Mafella pagalvojo, kad jis išėjo į vakaro pamaldas. Tačiau vandenyje jis pastebėjo besiformuojančius keistus ratilus ir pamanė: „Galbūt kažkas negero nutiko Palu“.

Jaunasis skrydžių kontrolierius buvo vienas iš šimtų, o gal net tūkstančių žmonių, kurie žuvo per dvigubą katastrofą – stiprų žemės drebėjimą ir jį lydėjusį cunamį, kuris penktadienio vakarą smogė centrinei Indonezijos Sulavesio salai.

Indonezijos vyriausybė antradienį pranešė, kad Sulavesio salai smogusių niokojančių žemės drebėjimų ir cunamio aukų padaugėjo iki 1 234.

Anksčiau buvo skelbta, kad žuvo 844 žmonės.

„13 val. (vietos, 8 val. Lietuvos laiku) duomenimis, žuvusiųjų yra 1 234“, – sakė Nacionalinės nepaprastųjų situacijų padarinių valdymo atstovas Sutopo Purwo Nugroho.

7,5 balo žemės drebėjimas ir jo sukeltas cunamis smogė Palu miestui ir aplinkinėms vietovėms Sulavesio salos vidurio regione.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją Džakartoje S. P. Nugroho sakė, kad dar 799 žmonės yra sunkiai sužeisti. Pasak atstovo, į šią statistiką dar neįtraukti duomenys iš Sigi apsrities ir Balaroa rajono, todėl tikėtina, kad aukų skaičius padidės.

Petobo rajone, iš žemės pradėjo veržtis purvas, kuris tarsi prarijo visą pastatą, teigė Indonezijos Nacionalinės katastrofų sušvelninimo agentūros atstovas spaudai Sutopo Purwo Nugroho. Oficialus šios agentūros aukų skaičius teberodo, kad per žemės drebėjimą ir cunamį žuvo 844 žmonės.

Praėjus trim dienoms nuo šios katastrofos, be namų buvo likę tūkstančiai žmonių. Jiems reikėjo visko, pradedant vaistais bei antklodėmis ir baigiant maistu bei vandeniu. Šimtai žmonių vis dar negalėjo rasti savo artimųjų. Vyriausybės atstovybėse kaupėsi žmonių lavonai, ir pareigūnai, būgštaudami dėl ligų, skubėjo juos laidoti.

Aukų skaičius iki šiol yra paremtas beveik vien tik Palu miesto duomenimis, todėl „dar tikrai didės“, sakė labdaros organizacijų konfederacijos „Oxfam“ direktorė Indonezijoje Maria Lauranti.

Organizacijos „World Vision“ atstovas spaudai Radika Pinto teigė, kad Palu mieste padėtis išlieka baisi. Nors kai kurie pagalbos darbuotojai jau pradėjo pasiekti rajonus palei krantą, daug vietovių tebelieka atkirstos. Nevilties apimti gyventojai, ieškodami maisto ir vandens, užpuolė vieną parduotuvę. Pagrindinė miesto degalinė buvo sugriauta.

„Tai tarsi chaosas. Žmonės gatvėse ieško maisto ir degalų, – pasakojo jis. – Šiame rajone tvyro irstančių kūnų kvapas“.

Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos atstovas spaudai Husni, kuris, kaip ir daugelis indoneziečių, turi tik vieną vardą, sakė, kad į pietus nuo Palu esančiame Sigi kaime jo komandos savanoriai aptiko 36 žuvusiuosius, užverstus nuolaužomis ir purvu.

Raudonasis Kryžius į Palu pasiuntė maždaug 100 savanorių ir iš maždaug 20 sunkvežimių dalija švarų geriamąjį vandenį. Tačiau jie vis dar negali pasiekti daug nukentėjusių vietovių.

Iš tikrųjų daug indoneziečių mėgina savarankiškai patekti į katastrofos vietas, kad nugabentų pagalbą savo šeimos nariams ir pamatytų, ar jie yra gyvi.

Makasare, esančiame už 515 mylių į pietus nuo Palu, šimtai žmonių pirmadienį prieš auštant grūdosi prie nutriušusio aerodromo vartų, kad papultų į vieną iš karinių lėktuvų, gabenančių į šiaurę gelbėtojus bei paramą.

Kai kurie gyventojai, nekantraujantys nuskristi į Palu, ant žemės pasitiesė brezentą ir apsikrovę kartoninėmis dėžėmis laukė pareigūno, tikėdamiesi, kad jis per garsiakalbį ištars jų pavardę ir leis lipti į lėktuvą.

Kiti žmonės po ilgų laukimo valandų atsisakė šios idėjos ir kartu su dėžėmis pasiryžo važiuoti į šiaurę maždaug 20 valandų.

Iš Palu kilęs 28 metų Bismarkas Faldorama šeštadienio naktį iš netoliese esančios salos, kur dirba, atvyko į šį aerodromą ir iš karto įrašė savo pavardę į žmonių, trokštančių kariniu lėktuvu išskristi namo, sąrašą.

Jis sėdėjo su dviem mobiliaisiais telefonais ir nesėkmingai bandė susisiekti su savo šeimos nariais, su kuriais nekalbėjo nuo katastrofos.

„Nusprendžiau ten nuvykti ir ieškoti jų pats, – teigė jis. – Tikiuosi, ten bus kelias“.

Netoliese prie pagalbos dėžių, kurias tikėjosi pasiimti su savimi į Palu, lūkuriavo 35 metų Veronika. Ji darbo reikalais lankėsi Džakartoje ir turėjo grįžti į namus dar ketvirtadienį, bet užsilaikė.

Po žemės drebėjimo ir cunamio ji neturi jokių žinių apie savo vyrą ir du mažus sūnelius, kuriems yra treji ir ketveri metai.

Anot žiniasklaidos pranešimų, žemės drebėjimas visiškai sugriovė Petobo kaimą, kuriame ji gyvena.
Nuotraukose iš šios vietos matyti, kad jis yra beveik visiškai sulygintas su žeme, visur matyti griuvėsiai. Žemės drebėjimas prasidėjo maždaug vakarinių maldų metu ir ji mano, kad jos vyras galėjo būti be mobiliojo telefono.

„Mano namai jau ne ten, – sakė ji. – Nieko nežinau apie savo šeimą“.

Pilotas R. Mafella, atvykęs į Malaiziją apmokymams, mano, kad jis ir jo 145 keleiviai pergudravo mirtį.

„Jei būčiau pakilęs 30 sekundžių vėliau, istorijos pabaiga galėjo būti kitokia, – teigė jis. – Požeminis smūgis... būtų nubloškęs mano lėktuvą nuo pakilimo tako“.

Minėtas skrydžių kontrolierius buvo jo „angelas sargas“, pridūrė jis.

Indonezijos policija antradienį pranešė dėl plėšikavimo žemės drebėjimų ir cunamio nuniokotoje Sulavesio saloje sulaikiusi dešimtis žmonių.

Stichiją išgyvenę žmonės Sulavesyje nusiaubė parduotuves ieškodami vandens, maisto ir kitų prekių.

„Dvi pirmąsias dienas neveikė nė viena parduotuvė. Žmonės buvo alkani. Kai kas buvo beviltiškoje padėtyje. Viskas tvarkoje“, – sakė nacionalinės policijos vado pavaduotojas Ari Dono Sukmanto.

„Tačiau trečiąją dieną maisto tiekimas buvo atnaujintas, jį tik reikėjo paskirstyti“, – kalbėjo jis.

Visgi A. D. Sukmanto pridūrė, kad maistą grobiantys žmonės bus toleruojami.

Palu mieste policija nesiėmė jokių veiksmų, kad sustabdytų plėšikavimą.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė matę, kaip vietos gyventojai plėšia drabužių parduotuves.

„Jei jie ims nešiojamuosius kompiuterius, pinigus ir t. t., imsimės veiksmų“, – sakė A. D. Sukmanto ir pridūrė, kad pareigūnai jau sulaikė 35 žmones.

„Yra bankomatų. Jie veikia, – kalbėjo nacionalinės policijos vado pavaduotojas. – Jei žmonės vagia, mes juos pagauname ir atliekame tyrimą.“

Indonezijos vyriausybė antradienį pranešė, kad Sulavesio salai smogusių niokojančių žemės drebėjimų ir cunamio aukų padaugėjo iki 1 234.

Anksčiau buvo skelbta, kad žuvo 844 žmonės.