Blokas taip pat paragino „Facebook“ ir kitus socialinius tinklus vykdyti savo įsipareigojimus užtikrinti skaidrias politines reklamas, uždaryti netikras paskyras, pažymėti vadinamuosius botus ir bendradarbiauti su faktus tikrinančiomis struktūromis.

Pastaruoju metu vis labiau nuogąstaujama, kad Rusija ir kitos šalys internetu platina melagingas naujienas, siekdamos kurstyti politinius nesutarimus ir ekstremizmą.

„Mums reikia būti vieningiems ir sutelkti savo jėgas, kad apsaugotume nuo dezinformacijos savo demokratijas“, – sakė už bendrąją skaitmeninę rinką atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Andrusas Ansipas.

„Matėme mėginimų kištis į rinkimus ir referendumus; esama įrodymų, kad Rusija yra šių kampanijų pirminis šaltinis“, – pridūrė A. Ansipas.

ES nurodė, kad imsis žingsnių demokratijai ir viešiesiems debatams apsaugoti prieš gegužę vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, taip pat per nacionalinius rinkimus, vyksiančius iki 2020 metų.

Europos Komisija paragino iki ateinančių metų kovo sukurti sistemą, leidžiančią ES institucijoms ir narėms realiu laiku perspėti vienoms kitas apie skleidžiamą dezinformaciją.

Naudojantis šia sistema bus galima dalytis duomenimis apie propagandos kampanijas ir jų analizės rezultatais, taip pat stiprinti objektyvią komunikaciją apie bloko vertybes ir politiką.

Planuojama, kad lėšos, skiriamos Komisijos kovai su dezinformacija ir sąmoningumui stiprinti, bus padidintos nuo dabartinių 1,9 mln. eurų iki 5 mln. eurų ateinančiais metais.

Tai leis pasamdyti daugiau darbuotojų ir įsigyti įrangos, reikalingos Briuselyje ir ES atstovybėse trečiosiose šalyse. ES narės taip pat raginamos dėti proporcingas pastangas.

„Nepasitikėjimas demokratija“

Komisija taip pat paprašė „Facebook“, „Google“, „Twitter“ ir „Mozilla“, taip pat interneto ir reklamos verslo asociacijų „skubiai ir veiksmingai“ vykdyti praeitą mėnesį prisiimtus įsipareigojimus kovoti su dezinformacija.

Be kita ko, turėtų būti užtikrintas šių platformų skelbiamos politinės reklamos skaidrumas, uždaromos netikros paskyros, taip pat pažymimos „botų“ automatiškai platinamos žinutės.

Be to, platformos turėtų bendradarbiauti su akademiniais tyrėjais, siekiant aptikti dezinformacijos kampanijas ir padaryti patikrintais faktais grindžiamą turinį pastebimesnį ir plačiau prieinamą.

Komisija nurodė dirbsianti su Europos vaizdo ir garso transliuotojų priežiūros tarnybomis, siekiant užtikrinti, jog duoti pažadai yra visiškai vykdomi.

ES vykdomosios valdžios aukščiausioji institucija parengė veiksmų kalendorių ir nurodė, kad socialių tinklų bendrovės ir susijusios asociacijos turi iki šių metų pradžios informuoti Komisiją apie savo pastangas.

Europos Komisija sausį turėtų paskelbti ataskaitą apie šį indėlį.

Nuo sausio iki gegužės interneto platformos turės kas mėnesį teikti Komisijai ataskaitas, o ši apytikriai ateinančių metų gale taip pat paskelbs jų darbo įvertinimą.

Komisija perspėjo galinti imtis „reguliavimo“ veiksmų, jeigu interneto platformos nesugebės tinkamai įgyvendinti savo pažadų, išdėstytų jų praeitą mėnesį pasirašytame Praktikos kodekse.

„Sveika demokratija remiasi atvirais, laisvais ir sąžiningais viešaisiais debatais“, – sakė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

„Mūsų pareiga – apsaugoti šią erdvę ir niekam neleisti skleisti dezinformacijos, kurstančios neapykantą, susipriešinimą ir nepasitikėjimą demokratija“, – pabrėžė ji.