Kaip rašo „The Guardian“, D. Medvedevas tokiais grasinimais ketvirtadienį svaidėsi savo „Telegram“ kanale.

„Rytoj NATO Ramšteino bazėje didieji karo vadai aptars naujas taktikas ir strategijas bei naujos sunkiosios ginkluotės ir smūgio sistemų tiekimą Ukrainai. Tai vyks iš karto po forumo Davose, kur politinių vakarėlių dalyviai nuolat kartojo: „Tam, kad įsivyrautų taika, Rusija turi pralaimėti.“ Tačiau nė vienam jų nešauna į galvą padaryti elementarią išvadą: branduolinės galios pralaimėjimas konvenciniame kare gali išprovokuoti branduolinį karą“, – tikino D. Medvedevas.

Jis pabrėžė, kad tai tariamai turėtų būti „akivaizdu“, nes „branduolinės galios nepralaimi konfliktų, nuo kurių priklauso jų likimas“.

Dmitrijus Medvedevas

Tai jau nebe pirmas kartas, kai D. Medvedevas dalinasi panašaus turinio žinutėmis.

Rusijos karinė doktrina branduolinio ginklo naudojimą leidžia tik kai kuriais atvejais, įskaitant tada, kai šalies nacionaliniam saugumui yra kilusi „kritinė“ grėsmė.

Tuo metu Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas grasina, kad ginklų tiekimas Ukrainai gali perkelti „konfliktą į naują lygį“. Anot jo, tai susiję su priemonėmis, galinčiomis smogti Rusijos teritorijai.

„Tai reikš konflikto perkėlimą į naują kokybinį lygį, o tai nežada nieko gero pasauliniam ir visos Europos saugumui“, – žurnalistams pareiškė D. Peskovas.

Pasak jo, diskusijos dėl leidimo tiekti Ukrainai ginkluotę, kuri leistų smogti Rusijos teritorijai, yra pavojinga.

Įspėjimas paskelbtas svarbaus donorų susitikimo, per kurį Vakarų šalys svarstys galimybę siųsti Ukrainai galingesnius ginklus, išvakarėse. Penktadienį Jungtinės Valstijos savo oro pajėgų bazėje Ramšteine susitiks su sąjungininkėmis naujam derybų ratui dėl karinės paramos Ukrainai.

D. Peskovas kalbėjo po Maskvos ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose Anatolijaus Antonovo ankstesnio pareiškimo, kad Rusija imsis atsakomųjų veiksmų, jei Ukraina panaudos Vakarų tiekiamus ginklus smogti taikiniams Rusijoje arba Krymo pusiasalyje, 2014 m. atplėštame nuo Ukrainos ir Rusijos aneksuotame.

„Visiems turi būti aišku: nesvarbu, kokius ginklus amerikiečiai ar NATO tiektų Zelenskio režimui, mes jį sunaikinsime“, – sakė jis, turėdamas omenyje Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį. „Nugalėti Rusiją tiesiog neįmanoma“, – pareiškė A. Antonovas, jo pasisakymą paskelbė ambasada.

Pasak Rusijos ambasadoriaus, JAV retorika dėl Ukrainos tampa „vis karingesnė“. Teigdamas, kad Krymas yra Ukrainos dalis ir kad Kyjivas gali naudoti JAV ginklus savo teritorijai ginti, Vašingtonas „iš esmės stumia Kyjivo režimą vykdyti teroro aktus Rusijoje“, sakė A. Antonovas.

Buvęs Rusijos prezidentas D. Medvedevas taip pat perspėjo, kad nenutrūkstama Vakarų parama Ukrainai gali sukelti branduolinį karą.

„Jei branduolinė valstybė pralaimi įprastą karą, tai gali išprovokuoti branduolinį karą, – parašė jis. – Branduolinės galios nepralaimi konfliktų, nuo kurių priklauso jų likimas“.

D. Peskovas sakė, kad D. Medvedevo komentarai atitinka Rusijos branduolinę doktriną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)