Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Vitalijus Milonovas, aršus kovotojus su LGBT bendruomene ir jos teisėmis iš Sankt Peterburgo, deklaruojantis esąs nuožmus patriotas, buvo priverstas gėdingai prisipažinti pirkęs embargu Rusijoje uždraustą upėtakį, tačiau nenorėjo sutikti su teiginiais, esą toks pirkinys Suomijoje buvęs nederamas.

„Sankt Peterburgo gyventojui absoliučiai normalu lankytis Suomijoje, kuri net arčiau nei Maskva. Vieša paslaptis, kad mes vykstame į Suomiją įsigyti kokybiškos žuvies. Visi Sankt Peterburgo gyventojai žino, kad švieži upėtakiai Suomijoje tiesiog puikūs. Nematau tame nieko blogo“, – vasario 14 dieną „Politika Segodnia“ teisinosi politikas.

V.Milonovas taip pat akcentavo, kad į Suomiją vyko ne apsipirkti, tačiau dirbti prie bendro Rusijos ir Suomijos kultūrinio projekto „Rusijos romano diena“.

Vasario 13 dieną žurnalistas ir tinklaraštininkas Pavelas Prianikovas internete paskelbė V. Milonovo nuotrauką, kurioje jis įamžintas prie „Disas“ žuvų krautuvės Suomijos Imatros mieste. Prie fotografijos jis parašė: „Tikrasis patriotizmo veidas – vienoje nuotraukoje“.

Reaguodamas į P. Prianikovo elgesį, V. Milonovas jį išvadino žiurkėnu – taip su panieka vadinami opozicijai prijaučiantys liberalai. Ir dar leido suprasti, kad jo politiniai oponentai perka esą nevyriškus dalykus, pavyzdžiui, tirštuosius kokteilius.

„Mes ne liberalieji žiurkėnai, į Suomiją nevykstame tirštųjų kokteilių (...). Noriu priminti liberalams, kad Suomija Sankt Peterburgo gyventojams yra vieta atostogoms, o Imatra – praktiškai kone Sankt Peterburgo priemiestis“, – aiškino politikas.

Kremlius šviežiems maisto produktams importo draudimą Vakarų valstybėms įvedė 2014 metais, taip reaguodamas į Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje pritaikytas sankcijas. Tada Rusijos valdžia sakė, kad tokios atsakomosios priemonės paskatins vietos gamybą ir padės šaliai tapti savarankiškesne. Kritikai pabrėžia, kad naudos būta mažai, o štai infliacija išaugo, suduotas skaudus smūgis maisto kokybei.

2014 metų rugpjūtį V. Milovas ėmėsi aršiai ginti embargo idėją, atsikirsdamas kritikams, esą: „Jau po metų dešimtys, šimtai tūkstančių žmonių, kurie taip sunkiai dirba, supras, kad tos sankcijos suveiks“.