Vis dėlto šios derybos veikiausiai tebus formalumas, nes praėjusią savaitę vykusius visuotinius rinkimus laimėjo valdančioji partija „Likud“. Dešiniojo sparno ir religinių partijų blokas bendrai turės 65 vietas 120 vietų parlamente, o premjeras turėtų likti Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

R. Rivlinas pirmadienį susitiko su „Likud“ atstovais. Vėliau jis susitiks su dar 10 į parlamentą patekusių partijų nariais, kad išgirstų jų rekomendacijas prieš oficialiai paskirdamas kandidatą, turintį daugiausia galimybių suformuoti valdančiąją daugumą.

Per dvi dienas truksiančias konsultacijas, kurios tiesiogiai transliuojamos iš prezidento rezidencijos, kiekvienos partijos atstovai išsakys R. Rivlinui savo nuomonę, kas turėtų formuoti vyriausybę.

Prezidentas paves šią užduoti įstatymų leidėjui, užsitikrinusiam mažiausiai 61 savo kolegos paramą, kuri reikštų daugumą 120 vietų parlamente.

„Šis procesas turi atspindėti liaudies valią, kurią atspindi jų balsai“, – pareiškė buvęs „Likud“ narys R. Rivlinas, kurio santykiai su B. Netanyahu kartais būdavo įtempti.

„Likud“ atstovų atsakymas į klausimą, kas turėtų formuoti koaliciją, nieko nenustebino.

„Žinoma, norėtume parekomenduoti, kad kitą vyriausybę formuotų Benjaminas Netanyahu, „Likud“ vadovas ir ministras pirmininkas, taip pat daugumos piliečių pasitikėjimą užsitikrinęs žmogus“, – R. Rivlinui sakė kadenciją baigiantis turizmo ministras Yarivas Levinas.

Prezidentas pareiškė ketinąs pakviesti paskirtą premjerą trečiadienį, kai Centrinis rinkimų komitetas paskelbs galutinius balsavimo rezultatus.

Jo pasirinktas politikas turės 28 dienas vyriausybei suformuoti, bet galės paprašyti pratęsti šį procesą dar iki 14 dienų.

Nė viena politinė partija prieš daugiau nei 70 metų įkurto Izraelio istorijoje niekada nebuvo laimėjusi absoliučios daugumos per rinkimus, taigi, koalicinis valdymas šioje šalyje yra įprastas reiškinys.

B. Netanyahu varžovas centristas Benny Gantzas, kurio atstovai antrieji susitiko su R. Rivlinu, nedidele persvara pralaimėjo rinkimus ir užėmė antrąją vietą. Šio buvusio kariuomenės vado aljansas „Mėlyna ir balta“ laimėjo 35 vietas ir neturi realių galimybių formuoti ministrų kabinetą.

Per susitikimą su prezidentu B. Gantzo atstovai rekomendavo paskirti jį premjeru.

Kai kurie analitikai mano, kad B. Netanyahu galėtų suformuoti vienybės vyriausybę su „Mėlyna ir balta“, tačiau, atsižvelgiant į dabartinio premjero patirtį ir pasiekimus, panašu, kad tokia galimybė yra daug mažiau tikėtina.

B. Netanyahu gresia būti patrauktam atsakomybėn už numanomą korupciją, taigi, šie įtariamai veikiausiai vaidins svarbų vaidmenį derantis dėl koalicijos formavimo.

Daugelis apžvalgininkų spėja, kad dabartinis vyriausybės vadovas įtikinės potencialius partnerius sutikti tęsti darbą jo kabinete, jei per penktą B. Netanyahu kadenciją jam bus oficialiai pareikšti kaltinimai.