R. Oweno atliktame tyrime teigiama, kad A. Litvinenkos „itin asmeniški išpuoliai“ prieš V. Putiną, kurių kulminacija tapo „Chechenpress“ internetinėje svetainėje likus keturiems mėnesiams iki buvusio FST agento A. Litvinenkos nunuodijimo 2006 m. liepos mėn. išpublikuotas straipsnis, rašo „The Independent“.

Šiame straipsnyje, kuris R. Oweno ataskaitoje pateiktas kaip įrodymas, rašoma apie V. Putino susitikimą su 4–5 m. berniuku netoli Kremliaus esančioje aikštėje.

„Putinas priklaupė, pakėlė berniuko marškinėlius ir pabučiavo pilvą“, – rašo A. Litvinenka.

„Niekas negali suprasti, kodėl Rusijos prezidentas padarė štai tokį keistą dalyką, – bučiavo nepažįstamo mažo berniuko pilvą“, – rašo jis. Buvęs agentas tikina, kad V. Putino karjeroje yra „baltų dėmių“, kurias galima paaiškinti tuo, kad jo parankiniai žinojo apie tai, kad jis yra pedofilas.

A. Litvinenka straipsnyje teigia, kad V. Putinas pats rado vaizdo įrašų FSB vidaus saugumo direktorate, kuriuose jis užfiksuotas turintis seksualinių santykių su berniukais, ir juos paslėpė.

„Kažin ar reikia sakyti, kad A. Litvinenkos kaltinimai V. Putinui šiame straipsnyje buvo patys rimčiausi. Ar tai gali būti susiję su jo mirtimi?“ – komentuodamas informaciją dėl itin netikėtų kaltinimų V. Putinui teigia R. Owenas.

DELFI primena, kad ketvirtadienį britų teisėjas pareiškė, kad, Rusijos prezidentas V. Putinas „tikriausiai pritarė“ buvusio KGB agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimui radioaktyvia medžiaga Londone

„FSB (Rusijos federalinės saugumo tarnybos) operacijai likviduoti A.Litvinenką tikriausiai pritarė ponas Patruševas ir prezidentas Putinas“, - nurodė teisėjas Robertas Owenas, Londono aukštajame teisme pristatydamas savo 300 puslapių ataskaitą.

Nikolajus Patruševas yra buvęs FSB - Sovietų Sąjungos KGB įpėdinės - direktorius. Nuo 2008 metų jis vadovauja Rusijos Federacijos saugumo tarybai.

A.Litvinenka mirė 2006 metų lapkričio pabaigoje, praėjus kelioms savaitėms po to, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta polonio izotopo Po-210.

Policija sieks įtariamųjų išdavimo

Didžiosios Britanijos policija ketvirtadienį pareiškė, kad po britų teisėjų tyrimo išvadų jie ir toliau yra nusiteikę siekti, kad Rusija išduotų abu pagrindinius įtariamuosius buvusio KGB agento A. Litvinenkos, kuris radioaktyvia medžiaga buvo nunuodytas Londone, byloje.

„Tebegalioja orderiai Andrejui Lugovojui ir Dmitrijui Kovtunui, kurie tebėra ieškomi dėl šios žmogžudystės“, – pažymėjo savo pranešime Londono policija.

„Mūsų tikslas visada bus siekti, kad jie stotų prieš baudžiamąjį teismą“, – priduriama jame.

Premjero kanceliarija: išvados kelia didžiulį nerimą

Britų teisėjo išvados, kad Rusijos valstybė „tikriausiai pritarė“ buvusio KGB agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimui radioaktyvia medžiaga Londone, „kelia didžiulį nerimą“, ketvirtadienį pareiškė šalies ministro pirmininko Davido Camerono kanceliarija.

„Išvada, kad žmogžudystei buvo pritarta aukščiausiuose Rusijos valstybės sluoksniuose kelia didžiulį nerimą“, - sakė D.Camerono atstovė spaudai.

Britanija iškvietė Rusijos ambasadorių

Didžioji Britanija ketvirtadienį iškvietė Rusijos ambasadorių po to, kai buvo paskelbtos tyrimo dėl buvusio KGB agento A. Litvinenkos nunuodijimo radioaktyvia medžiaga Londone išvados.

Londonas taip pat paskelbė įšaldęs abiejų pagrindinių šio nunuodijimo įtariamųjų – Andrejaus Lugovojaus ir Dmitrijaus Kovtuno - turtą.

Savo ruožtu vidaus reikalų sekretorė Theresa May parlamentui sakė, kad ši žmogžudystė yra „akivaizdus ir nepriimtinas esmingiausių tarptautinės teisės principų pažeidimas“.

A. Litvinenkos našlė ragina imtis sankcijų prieš Rusiją ir V. Putiną

A. Litvinenkos našlė ketvirtadienį paragino imtis sankcijų prieš Rusiją ir paskelbti kelionių draudimą prezidentui Vladimirui Putinui, kai britų teisėjas paskelbė, kad Maskva „tikriausiai pritarė“ jo nunuodijimui.

Marina Litvinenko paragino „įvesti tikslines ekonomines sankcijas ir kelionių draudimus įvardintiems asmenims, tarp jų ir ponui Patruševui (buvusiam Rusijos FSB saugumo tarnybos vadovui) ir ponui Putinui“.

Ji paskelbė žinutę britų premjerui Davidui Cameronui, „ragindama nedelsiant išsiųsti iš Jungtinės Karalystės visus Rusijos žvalgybos agentus..., įsikūrusius Londono ambasadoje“.

Našlė pridūrė, kad jai buvo „labai malonu, jog jos vyro mirties patale pasakytus žodžius, kuriais jis kaltino poną Putiną, patvirtino Anglijos teismas“.