Baltarusijos opozicija mini šimtąsias trumpai 1918–1919 metais gyvavusios Baltarusijos Liaudies Respublikos metines. Ši respublika yra laikoma nepriklausomos Baltarusijos pagrindu.

Opozicija kaltina Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, kad šis sąmoningai naikina baltarusišką tapatybę ir „rusifikuoja“ šalį.

„Viasna“ teigimu, tarp suimtųjų yra ir net devyniasdešimtmetis senolis. Grupė skelbia, kad mažiausiai 15 aktyvistų buvo suimtas rytiniame Mogiliovo rajone, o Minske sulaikyti mažiausiai penki asmenys.

Anksčiau valdžia sulaikė opozicijos politikas Mikalajų Statkevičių ir Vladimirą Nekliajevą bei 12 žygio organizatorių.

Nors penktadienį pareiškė, kad minėta Baltarusijos respublika buvo „liūdna diena mūsų istorijoje“, A. Lukašenka šiemet pirmą kartą per 24 savo valdymo metus leido kovo 25 d. viešai minėti šią datą. Tačiau nors buvo leistas koncertas Minsko centre, opozicijos žygis buvo uždraustas.

Sekmadienį „Laisvės dienos“ koncerte daug žmonių laikė 1918 metų respublikos raudonos ir baltos spalvų vėliavą, kuri jau tapo opozicijos simboliu.

Pernai per kovo 25 d. opozicijos žygtį buvo suimta per 700 žmonių, kas paskatino Europos Sąjunga perspėti Minską. Analitikai sako, kad po pernykščių neramumų Minskas leido minėti žymią datą baimindamasis naujų Briuselio priekaištų.

„Šis klausimas buvo iškeltas per A. Lukašenkos susitikimą su ES komisarais, – sakė analitikas Aleksandras Klaskovskis. – Europa pasiuntė signalą, kad valdžia turi leisti žmonėms minėti Respublikos Liaudies Respublikos 100-ąsias metines.“